Den HelderSport

Voormalig Nieuwedieper Mark de Vries aan het roer bij AZ Vrouwen: “Heb het goed naar mijn zin”

Adverentie

Wijdewormer – Oud-Nieuwedieper Mark de Vries timmert hard aan de weg in de voetballerij. De voormalig profvoetballer, die zijn spelers- en trainersloopbaan in Den Helder begon, is dit seizoen hoofdcoach van de AZ Vrouwen. Regio Noordkop ging op het AFAS Trainingscomplex met hem in gesprek.

Mark de Vries zag op 24 augustus 1975 het levenslicht in het Surinaamse Paramaribo. Toen hij ongeveer acht maanden oud was, verhuisde hij naar Den Helder. De Vries maakte in de marinestad zijn eerste speelminuten bij WGW, waarna hij in de jeugdopleiding van FC Volendam terechtkwam. Bij ‘Het Andere Oranje’ maakte de voormalig spits op achttienjarige leeftijd zijn Eredivisie-debuut. Daarna kwam De Vries via voetbalavonturen in Frankrijk, Engeland en Schotland uiteindelijk weer terecht in Den Helder. Dit keer bij HCSC, waar hij in 2015 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing.

Na het beëindigen van zijn spelerscarrière besluit De Vries even uit het voetbal te stappen. Een nieuwe rol in de voetballerij begon echter weer snel te kriebelen. “Na die pauze heb ik een jaartje de Onder 19 van HCSC getraind”, vertelt hij. “Dat vond ik heel leuk en toen ben ik langzaam het trainersvak ingerold.” Na zijn korte trainerscarrière in Den Helder bekleedde de voormalig Nieuwedieper functies als spitsentrainer en assistent-trainer bij onder meer Dordrecht, Telstar en De Graafschap. Sinds de zomer van 2021 staat De Vries weer als eindverantwoordelijke voor de groep. Dit keer in het vrouwenvoetbal bij vv Alkmaar, dat deze zomer overging in AZ Vrouwen.

Andere speelstijl
Behalve de naamsverandering van vv Alkmaar naar AZ Vrouwen heeft er ook een aanpassing in de speelstijl van de ploeg plaatsgevonden. “Die is wat dynamischer dan vorig seizoen”, licht De Vries toe. “Dat hoort bij de filosofie van de club. We moeten dat als team zo goed mogelijk onder de knie krijgen.” Daarnaast is ook de training- en speellocatie veranderd. Voorheen werd dat nog in Alkmaar gedaan, maar nu is het eerste team overgeheveld naar het AFAS Trainingscomplex. Dat brengt vele voordelen met zich mee. “De accommodatie is groter, beter, multifunctioneler. Alles staat hier gewoon klaar.”

Met de locatiewijziging heeft het vrouwenelftal dezelfde trainingsplek als de mannen. De teams doen alles gescheiden van elkaar, maar De Vries hoopt later dit seizoen wel eens met Pascal Jansen, hoofdtrainer van de mannen, te kunnen sparren: “Het is een grote meneer, dus hij zal ongetwijfeld wel dingen hebben waar ik weer wat van kan leren.”

Internationale ervaring
AZ voegde deze zomer Stefanie van der Gragt toe als technisch manager van de vrouwen. De voormalig international won het EK 2017 en was afgelopen zomer nog met Oranje actief op het WK. “Ze zit nu op de achtergrond, maar we zijn bezig haar wat meer bij het veld te krijgen”, vertelt De Vries. “Hopelijk gaat ze in de toekomst ook een beetje helpen bij veldtrainingen.” Naast Van der Gragt maakte ook speelster Desiree van Lunteren afgelopen zomer de overstap naar Alkmaar. “Ze is gewoon fit om te gaan en gaat zeker een rol voor ons spelen.” De Vries zegt blij te zijn met de ervaring dat het tweetal meebrengt: “Desiree en Stefanie zijn allebei niet op hun mondje gevallen. Ze zeggen waar het op staat en dat is belangrijk voor de jonge meiden in het team.”

De Vries vertelt dat de doelstellingen voor dit seizoen wat moeilijk in te schatten zijn. “Op de lange termijn moet AZ in het linker rijtje van de Eredivisie gaan meedraaien.” AZ pakte in de eerste twee wedstrijden vier punten, maar dat zegt niet alles. “De andere clubs hebben zich ook versterkt”, merkt De Vries op. “Sommige clubs hebben vijf, zes, zeven nieuwe spelers. Wij hebben er vier en zoals het er nu naar uitziet zijn we op onszelf aangewezen. Daarnaast hebben we een veelbelovende jeugdopleiding waar we de komende jaren uit gaan en moeten putten.”

Toekomst
De trainerscarrière van Mark de Vries bevindt zich nog in een vroeg stadium. De oefenmeester wil zich dan ook nog niet te veel richten op een toekomstige vervolgstap. “Ik zit nu in de fase van ‘wat voor trainer wil ik zijn?’”, vertelt hij. “Ik ben nu 48 en heb drie dochters, waarvan twee kleintjes. Het buitenland is wel een droom, maar geen plan. Ik zou heel graag ooit nog een keer in Schotland werken, omdat ik daar zelf gevoetbald heb, maar dat is op de lange termijn. Ik heb het goed naar mijn zin bij AZ.”

Mark de Vries woont al een paar jaar niet meer in Den Helder en spreekt niet heel veel mensen meer bij de club. “Bijna iedereen met wie ik heb gespeeld, is weg, gestopt, of zit in het tweede elftal”, vertelt De Vries. De coach heeft mooie afsluitende woorden over voor de Helderse sportvereniging: “Het is een mooie, leuke club. Ik ben laatst bij mijn oude club in Schotland geweest en het lijkt me ook leuk om weer eens bij HCSC te kijken. Ik heb er een hele leuke tijd gehad, ook al was het maar kort.”

 

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button