Politiek

College Den Helder voldoet wederom niet aan wensen van de raad

Advertentie:

Den Helder – Het college van Den Helder lijkt maar niet te begrijpen welke opdracht zij van hun eigen gemeenteraad gekregen hebben. Om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen, heeft de raad het college opgedragen een overzicht aan te bieden van alle mogelijke bezuinigingsmaatregelen, inclusief de financiële en sociaalmaatschappelijke gevolgen daarvan. Dat overzicht lag woensdagavond ter bespreking in een extra vergadering van de raadscommissie bestuur en middelen. De vergadering zou informerend en beeldvormend van aard zijn, maar dat pakte totaal anders uit.

De wens van de raad om te komen tot een sluitend meerjarenperspectief hangt al lange tijd in de lucht. Hierover werd op 10 juli 2023 een amendement aangenomen op de Kadernota 2024-2027 en toen het college daar geen uitvoering aan gaf, nam de raad op 18 september 2023 een motie aan met het verzoek die opdracht alsnog uit te voeren. Uiteindelijk kwam het college eind november met een pakket aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Echter, dat werd door de raad niet besluitrijp verklaard. Het college zou de plannen verder uitwerken en meenemen naar de voorbereiding van de Kadernota 2025-2028, zodat de meerjarenbegroting dan eindelijk sluitend is.

Nieuwe lijst
Als onderdeel van die voorbereiding was de extra commissievergadering woensdagavond ingepland. Het college presenteerde vooraf een nieuwe lijst van 33 mogelijke bezuinigingsmaatregelen, waaronder het schrappen van de wildopvang en de HUB in Julianadorp, maar ook het verlagen van subsidies aan De Kampanje en Triade. Al snel bleek dat ook deze lijst niet voldoet aan de wensen van de raad; volgens sommige fracties voldoet het enkel aan de wensen van het college.

De raadscommissie concludeerde dat de lijst niet compleet is. Zo noemde de Stadspartij de Seasaw, De Nollen, het brugwachtershuisje, de Kleine Werf/Zeestad en de omvaarroute als voorbeelden van onderwerpen die ontbreken in het overzicht van het college. Naast de Stadspartij gebruikten ook de fracties van Groenlinks, Fractie Pastoor en de VVD het woord “cherry-picking” om het lijstje van het college te omschrijven. Michel Pastoor uitte zijn frustratie over het feit dat het college de raad geen volledige informatie verstrekt. “Er moet duidelijk zijn aan welke knoppen gedraaid kan worden. Dit zijn niet alle knoppen.”

Vragen blijven onbeantwoord
Het is gebruikelijk dat raads- en commissieleden tijdens een vergadering vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders, die elk hun eigen portefeuille hebben. Hoewel Peter van Diepen wethouder financiën is, hebben bezuinigingsmaatregelen vaak ook betrekking op andere portefeuilles. Zo kan wethouder Camara vragen over subsidies voor De Kampanje en Triade beter beantwoorden dan Van Diepen, net als Tessa Augustijn de meeste kennis heeft over de Fietsvisie en het effect van mogelijke bezuinigingen op dat gebied. Echter, Van Diepen moest de beantwoording van de vragen woensdagavond alleen doen. De rest van het college was niet aanwezig.

Dat leidde er in eerste instantie toe dat veel vragen onbeantwoord bleven, tot verontwaardiging bij de commissieleden. Het zou toch een informatieve avond zijn? Na een lange schorsing keerde wethouder Van Diepen terug met een aantal ambtenaren, die een deel van de overgebleven vragen konden beantwoordden. Toch is de raad niet veel wijzer geworden. “Ik heb een heel slecht gevoel over gehouden aan deze avond”, aldus Harrie van Dongen (Stadspartij).

De wethouder heeft toegezegd dat de openstaande vragen uiterlijk op 26 maart schriftelijk worden beantwoord. Daarnaast zal het college alle – tijdens de vergadering – genoemde bezuinigingsopties meenemen in het vervolgproces en moedigde Van Diepen fracties aan andere ideeën ook met hem te delen. Op 8 april komt het onderwerp terug in de raadscommissie bestuur en middelen en wordt het politieke debat (daadwerkelijk) gevoerd.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button