Den Helder

Den Helder tekent Convenant Waterstof en Mobiliteit Noord-Holland

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder tekent op donderdag 27 oktober in Haarlem een provinciaal convenant voor het stimuleren van het gebruik van waterstof. Daarbij gaat het specifiek over waterstof binnen de zware vervoerssector, de luchtvaart en de industrie. Den Helder wil zich ontwikkelen tot een belangrijke speler in de waterstofeconomie in Noord-Holland en Nederland.

De ligging van Den Helder is daarbij van groot belang. Den Helder is namelijk centraal gelegen ten opzichte van de te bouwen windparken op de Noordzee. De stad kan als uitvalsbasis dienen voor de bouw en het onderhoud van die parken en het vervoer van waterstof dat daar in de toekomst uit voort kan komen. De Kop van Noord-Holland probeert op verschillende manieren bij te dragen aan de energieopwekking van de toekomst. De waterstofeconomie is daar één van en het convenant is het volgende in een reeks van stimulerende initiatieven. Landelijk is er bijvoorbeeld het stimuleringsprogramma ‘Onderweg met Waterstof’.

Het convenant moet zorgen voor een verbeterde samenwerking in de waterstofketen voor de zware mobiliteit. De samenwerkende partijen zijn onder andere producenten van waterstof, exploitanten van waterstof-tankstations, afnemers van waterstof, producenten van voertuigen en de overheid. Dat stimuleren is nodig, omdat het gebruik van waterstof lastig op gang komt. Investeerders zijn niet goed te vinden omdat de markt nog niet voldoende opgestart is. Waterstof is een schone brandstof, maar zolang er geen aanbod en infrastructuur is stappen automobilisten en ondernemers niet over. Een kip- en ei verhaal, zo zegt de gemeente Den Helder. Het concrete resultaat van de uitvoering van het convenant is om in de provincie te komen tot een dekkend netwerk van minimaal acht waterstoftankstations. Daarvan komt er één op Kooyhaven. Naar verwachting tekenen ongeveer veertig partijen het stuk. Wethouder Chris de Koning reist voor Den Helder af naar Haarlem om te tekenen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

4 reacties

  1. Juist, als de kans zich voordoet om mee te participeren.. moet D-H het zeker doen.!

    1. Juist, als de kans zich voordoet om mee te doen.. moet D-H het zeker doen.! Dit is de toekomst voor iedereen en een medebegin in D-H is top.

      1. welnee, ze hebben hun kans jaren geleden verspeeld, zo’n D666 wethoudertje een beetje mooi weer spelen, die bedrijven gaan echt niet verhuizen nu…. groene waanzin, burger de dupe

Wellicht ook interessant

Back to top button