Noord-Holland

Bisdom wil meerdere kerken in Noord-Holland sluiten

Adverentie

Regio – Er zijn plannen vanuit het bisdom Haarlem-Amsterdam om verschillende kerken te sluiten. Het betreft in eerste instantie zo’n 100 van de 164 kerken. Uiteindelijk zullen er maar 28 centrale kerken levensvatbaar zijn.

Er wordt vanuit het bisdom gekeken naar de terugloop van de kerkgangers en de financiële aspecten. Veel parochianen zij het hier niet mee eens en zijn een petitie: “Houd de kerken open” gestart. Deze wordt zondag 29 oktober om 13.30 uur in de kathedraal te Haarlem aangeboden.

Er wordt vanuit de meeste plaatsen gezorgd voor gratis gesponsorde bussen en lunchpakketten. Niet alle kerken doen mee aan de petitie. Oud-inwoner van Zijdewind, Theo Moras, is zeer verbaasd dat het bestuur van de Martinus Parochie uit ’t Veld heeft besloten om niet deel te nemen aan de petitie. Zij willen de weg van het overleg volgen. Volgens Theo Moras wil dat zeggen: “laat een ander de kastanjes maar uit het vuur halen”.

Inhoud van de petitie:

  • Parochianen uit geloofsgemeenschappen met voldoende financiële middelen en vrijwilligers moeten actief en optimaal betrokken worden bij het besluit om hun kerk(gemeenschappen) in stand te houden. Dit doet recht aan de (financiële) inspanning van geloofsgemeenschappen die hun parochie tot nu toe in stand hebben gehouden.
  • De huidige diversiteit aan vieringen dient te blijven bestaan, waarbij de eucharistie niet gecentraliseerd wordt in enkele ‘hoofdkerken’, maar net als lekenvieringen in elke kerkgemeenschap gevierd blijft worden.
  • Het bisdom wordt opgeroepen om de geluiden van de huidige generatie van ontwikkelde, zelfstandige en verantwoordelijke gelovigen serieus te nemen en met hen in dialoog te treden.

De sympathiebetuigingen en de handtekeningen worden overhandigd en achtergelaten in de Bavokathedraal in Haarlem.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button