Hollands Kroon

Eis van vier jaar cel voor vrouw die buurvrouw neerstak in winkelcentrum

Adverentie

De officier van justitie heeft dinsdag 26 november 4 jaar cel geëist tegen 66-jarige Hennie H. die op 29 mei 2019 haar buurvrouw neerstak in een winkel in het centrum van Anna Paulowna. Haar man Frans H. (71) wordt openlijk geweld ten laste gelegd, hij hoorde 1,5 jaar cel tegen zich eisen. Het slachtoffer raakte gewond bij de steekpartij.

De steekpartij zou het dramatische dieptepunt zijn van een jarenlange ruzie. In 2009 ging het slachtoffer, kunstenares Lydia de Loos, wonen naast een jachthaventje met enkele caravanplaatsen dat werd beheerd door de verdachten. In de tien jaar daarna volgden meerdere incidenten van bedreigingen en mishandeling.

Op 29 mei zagen de verdachten het slachtoffer in haar auto aankomen bij het centrum in Anna Paulowna. Zij waren daar zelf met de fiets naartoe gegaan. De vrouw had al een tijdje een broodmes in haar fietstas zitten: “Er moest gewoon iets gebeuren. Ik wilde haar grijpen. Als ik de kans had, was ze voor mij. Ik wilde vergelding”, verklaarde ze.

Voor de officier van justitie is duidelijk dat de vrouw handelde met voorbedachte rade. Ze rekent het haar zwaar aan dat ze op de vrouw instak in een winkel waar ook veel kinderen waren. Volgens getuigen maakte de vrouw meerdere steekbewegingen. Ze werd daarna door omstanders overmeesterd. Haar man zou niet actief hebben deelgenomen aan de steekpartij, maar zou het slachtoffer wel hebben geschopt toen zij op de grond lag. Zelf ontkent hij dat.

Vernielingen
Volgens de advocaat van de vrouw weegt wel degelijk mee wat het echtpaar de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Volgens hem waren er stelselmatige vernielingen op het terrein rond de jachthaven. Daarmee was de droom van het echtpaar verwoest en er was geen instantie die ze kon helpen, zo stelt hij. De advocaat wijst op de uiteindelijke verwondingen, een snee op het hoofd, die volgens hem beperkt zijn gebleven. Bovendien zou het broodmes niet geschikt zijn als steekwapen.

Intensieve begeleiding
Naast de geëiste celstraffen vroeg de officier van justitie ook nog om het opleggen van een contactverbod en daaropvolgend een locatieverbod. Vanuit de verdediging kwam het dringende advies om het echtpaar intensieve begeleiding vanuit de reclassering te geven zodat zij, bij terugkeer in de maatschappij, nog iets van een leven kunnen opbouwen.

Het slachtoffer was wel bij de zaak aanwezig, maar las geen slachtofferverklaring voor. Zij ziet verder af van vorderingen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: mediapartner NH Nieuws.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button