Hollands Kroon

Westerland voorlopig niet uit de problemen

Advertentie:

Wethouder Meskers begon maandag 25 november namens de gemeente Hollands Kroon met een excuses aan de bewoners van Westerland. “Het heeft allemaal veel te lang geduurd en wij begrijpen dat u behoorlijk kwaad bent”. Dat zij kwaad zijn, bleek wel tijdens een bijeenkomst maandag bij camping Waddenzee waar zo’n 125 bewoners op uitnodiging van de gemeente waren afgekomen. Er was van tevoren al gewaarschuwd dat er op korte termijn geen oplossing voor handen is.

Op langere termijn heeft de gemeente geld gereserveerd voor een studie naar een nieuwe weg (N77) die van de A7 naar de N99 moet gaan lopen. Waar precies is nog niet helemaal bekend, maar dit kan nog jaren gaan duren en de wethouder wilde hier dan ook geen einddatum aan vast prikken. Op kortere termijn zullen er op de Poelweg extra drempels worden aangebracht. Dit kan gelijktijdig met het onderhoud dat volgende week gaat beginnen.

Veel verkeer door Westerland
Dat de Poelweg, Westerlanderweg en Koningsweg behoorlijk druk zijn blijkt wel uit de tellingen die de gemeente heeft verricht. Per etmaal gaan er zo’n 3900 auto’s en 200 vrachtwagens door het dorp. Niet alleen de drukte irriteert de bewoners, maar ook de snelheid waarmee bestuurders door het dorp rijden. De Poelweg is nu een 30-km zone, maar doordat de weg niet als zodanig is ingericht kan de politie hier niet op handhaven.

De reden dat de weg ook veelvuldig wordt gebruikt is dat de navigatie bestuurders hierlangs stuurt als zij de kortere weg kiezen. Zo ook met het vele vrachtverkeer waaronder het grote transport van de windmolens. Een politiewoordvoerder vertelde wel dat dit grote transport niet door een 30-km zone mag rijden. Hij adviseerde dan ook om bij een volgende constatering hiervan het kenteken te noteren zodat het desbetreffende vervoersbedrijf kan worden aangesproken.

Tien jaar bezig
De bewoners van Westerland zijn met de gemeente al minstens tien jaar bezig om de situatie te verbeteren, maar tot nu toe zonder resultaat. Brieven worden bijvoorbeeld niet beantwoord. Vandaar dat wethouder Meskers aan het beging zijn excuses aanbood.

Zo wordt er al jaren geklaagd over de toename van het doorgaande verkeer, slechte wegdek, veel geluidshinder, geen goede voetpaden en te hard rijden. De wegen zijn ook veel te smal voor het vele doorgaande verkeer en bewoners zijn bang dat er eerdaags een ongeluk kan plaats vinden.

Uit de zaal kwamen nog voorstellen om de situatie snel aan te pakken. Deze haalden het niet omdat de gemeente vast zit aan de regelgeving. Zo wilde bezoekers om het verkeer af te remmen bijvoorbeeld dieren op de weg laten lopen, flitspalen neerzetten of van Westerland een groot wandelgebied maken.

Korte termijn
Op korte termijn zijn er dus geen grote plannen. Er zullen wel meer drempels worden geplaatst en de provincie gaat aan de slag om een 60-km weg te maken van de Slootweg. Dit betekent dat het via Den Oever vrijwel net zo snel gaat. De navigatie zal bestuurders dan ook niet meer via Westerland leiden.

Bewoners teleurgesteld
Na afloop was er toch nog wat gemopper en teleurstelling dat het nog wel jaren gaat duren voor er iets concreets komt. Dat zal dan waarschijnlijk wel de omleiding van de nieuwe weg (N77) worden. Alhoewel bewoners van Ewijcksluis daar niet echt op zitten te wachten, omdat de weg daar misschien uit gaan komen.

“De gemeente gaat de actiegroep Victor Veilig en actievoerders als mevrouw Plessius uitnodigen om mee te denken over de verkeersveiligheid in het dorp”, sloot wethouder Meskers de avond af. “Dat kan wel een jaar duren en dan mag iedereen daar nog op reageren. Opties kunnen gestuurd worden naar verkeer@hollandskroon.nl.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button