Defensie

Deelname defilé Suriname sluit havenbezoek Zr.Ms. Pelikaan af

Advertentie:

Een detachement van Zr.Ms. Pelikaan heeft donderdag in Suriname meegelopen in een defilé voor de viering van Onafhankelijkheidsdag. President Chan Santokhi nam de parade af. Zestien militairen liepen mee tijdens het traditionele defilé: tien bemanningsleden van het logistiek ondersteuningsschip en zes militairen van de bootgroep uit Aruba. De deelname aan het defilé markeert het einde van het havenbezoek aan Paramaribo.

Zr.Ms. Pelikaan meerde 19 november af in de Nieuwe Haven van Paramaribo. Het was voor het eerst in 11 jaar dat een Nederlands marineschip Suriname aandeed. Tijdens het havenbezoek wisselden de militairen van beide landen kennis en ervaringen uit. Zo voerde de bootgroep van 32 raiding squadron uit Aruba rivierverkenningen uit samen met collega’s van het Surinaamse leger en de Surinaamse Kustwacht.

Commandant van Zr.Ms. Pelikaan luitenant-ter-zee der 1e klasse Marc Jereskes: “We hebben goede contacten kunnen leggen met de Surinaamse marine, de kustwacht en het militair hospitaal. Wij zien mogelijkheden de Surinamers te ondersteunen in hun militaire werkwijze en ‘standard operating procedures’. Zij helpen ons met hun kennis om veilig te kunnen opereren in dit gebied, voornamelijk met kleine vaartuigen.”

Vertrouwd
Daar sluit de Surinaamse Defensieminister Krishna Mathoera zich volledig bij aan. “We slaan de handen ineen. Dit eerste bezoek is ons goed bevallen, het voelde vertrouwd. Het is het bewijs dat onze intentieverklaring tot concrete resultaten leidt.”

“Als Surinaamse krijgsmacht willen wij een professionele legerorganisatie opbouwen. Wij kunnen ons optrekken aan de kennis en vaardigheden die de Nederlandse Defensieorganisatie in huis heeft. Het is niet alleen nemen, maar ook geven. Kijk bijvoorbeeld naar de jungletraining.” Op dit moment wordt onderzocht of Nederland deze weer in Suriname kan organiseren. “Wij kunnen daarin bijdragen met onze kennis en kunde. Voor de toekomst zie ik alle kansen om onze samenwerking te versterken.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Altijd leuk dit soort Ceremonieel, iedereen vind het leuk natuurlijk…. maar dan… als er “Uitgezonden gaat worden” naar een Land … wat “In een kwaad dag licht staat” een oorlogsgebied.. dan wordt het minder…voor de meeste mensen . “Werken bij Defensie” je kunt niet beter hebben… Top- Salarissen en over het algemeen niks te klagen…. kan het weten want werkte bij Defensie helaas niet bij de Marine 😉 maar als Burger… effe minder qua salaris .

Wellicht ook interessant

Back to top button