Den Helder

Ideeën over Schooten Plaza: Openbreken naar de vijver

Advertentie:

Den Helder – Tijdens de raadscommissie Bestuur en Middelen donderdagavond gaf de vastgoedmanager van de gemeente Den Helder een presentatie over de voortgang van zijn werk. Het afgelopen half jaar is er gefocust op het profileren van de Marsdiepstraat en Schooten Plaza, om zo leegstand tegen te gaan. Het winkelcentrum in de Schooten is zwaar verouderd en vernieuwingen worden echt noodzakelijk. De commissieleden hadden veel ideeën over mogelijke veranderingen.

De reden voor leegstand is divers, zo vertelde vastgoedmanager Jan-Willem Speetjens van Seinpost Adviesbureau. Online shopping gooit roet in het eten, de huurmarkt is grillig, maar ook de staat van het vastgoed kan een reden zijn dat ondernemers wegtrekken. De ligging voor Den Helder is daarnaast ongunstig voor grote bedrijven. Die kijken vaak naar de centrumfunctie van een stad voor het omland en Den Helder heeft eigenlijk geen omland. Volgens Speetjens wordt er enorm veel gedaan in de binnenstad, maar is het ook zeker tijd iets de doen aan de verouderde winkelgebieden in het buitengebied.

Zo ook Schooten Plaza. De Aldi, die ook voor de andere winkels een belangrijke aantrekkende rol heeft, is eigenlijk niet meer tevreden over hun locatie in het winkelcentrum. Ze willen naar het Ravelijncenter verhuizen, maar dat gaat niet gebeuren, zo bevestigde wethouder Michiel Wouters nog maar eens. Een herindeling van het winkelcentrum zou daarom goed zijn in de toekomst. Daarbij moeten veel zaken vernieuwd worden, ook de bouwconstructie is volgens Speetjens niet meer helemaal op orde.

Enthousiasme
De vraag naar vernieuwing zorgde meteen voor veel enthousiasme onder de commissieleden. Henk Mosk van D66 gaf aan dat hij de parkeergelegenheid bij Schooten Plaza niet meer op orde vindt. Hoewel er wel voldoende plekken zijn is de uitstraling en de staat van de parkeerplaatsen onvoldoende. Volgens Marinus Vermooten van Samen Actief moet er meer groen komen rondom het centrum, dat zou hij ook in de binnenstad graag zien. Pieter Blank van de PvdA vond dat het winkelcentrum teveel is afgesloten van de wijk. Het zou moeten worden opengebroken en de vijver die ernaast ligt kan meer geïntegreerd worden met de wijk en de winkels.

Dat er misschien weinig achterland is klopt wel volgens Blank, maar er komen in Den Helder in de zomer wel veel toeristen. Het toevoegen van een recreatieve functie aan winkelcentra zou daarom een goed idee zijn. Speetjens geeft aan al eens te hebben nagedacht over de integratie van de vijver. Hij kent voorbeelden op andere plekken in Nederland waarbij een vijver echt van toegevoegde waarde kon zijn door bijvoorbeeld horeca langs het water te plaatsen en in de winter evenementen op het ijs te organiseren. Dit zou ook leuk kunnen zijn voor toeristen, al zijn de winkelcentra die in de woonwijken liggen daarvoor wellicht minder geschikt. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen over dergelijke hervormingen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Horeca met schaatsen op het ijs in de winter ? wanneer is er voor het laatst geschaatst op die vijver ?

Wellicht ook interessant

Back to top button