Cultuur/NatuurDen HelderKop van Noord-HollandMaritiemTexel

Denemarken, Duitsland en Nederland spreken af lichtvervuiling Waddenzee tot minimum te beperken

Texel – Deense, Duitse en Nederlandse ministers ondertekenen een “dark sky” verklaring voor de hele Waddenzee, maakt het instituut NIOZ bekend. Nederlandse gemeenten rond de Waddenzee hebben al eerder afgesproken overmatig lichtgebruik terug te dringen of te stoppen. Lichtvervuiling heeft namelijk invloed op vogels en andere dieren in de Waddenzee. De NIOZ-gebouwen op Texel liggen direct aan de Waddenzee. De verlichting van de gebouwen is in 2017 onderwerp van gesprek geweest in het Omgevingsberaad Waddengebied en is sindsdien verbeterd. Sinds september 2020 wordt de lichtvervuiling in Nederland – ook bij het NIOZ – objectief gemeten.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel heeft zelf een aantal eenvoudige maatregelen genomen om lichtvervuiling te beperken. De verplichte buitenverlichting bij nooduitgangen bestaat uit LED-lampen die minder fel schijnen en gerichter zijn in te zetten. Ze schijnen als het donker is op 50% sterkte en schakelen naar volle sterkte als er iemand nadert. De verlichting van de bedrijfsnaam op het muur van het hoofdgebouw, is in de herfst en winter alleen verlicht vanaf de eerste afvaart van de naastgelegen TESO-veerdienst om 6 uur ’s ochtends totdat de laatste boot gearriveerd is om 22 uur. De verlichting schakelt automatisch uit zodra er daglicht is.

Dark sky verklaring

Tijdens de aanstaande trilaterale ministersconferentie (28 november tot en met 1 december 2022) zullen de ministers van milieuzaken van Denemarken, Duitsland en Nederland een “dark sky” verklaring ondertekenen. Daarin staat dat de drie landen samen zullen werken aan een samenhangend programma dat duisternis als kwaliteit van het Werelderfgoed Waddenzee zal vergroten.

Was het donker?

Op een van de daken van het NIOZ staat een lichtsensor van het project Washetdonker, een samenwerking van het Kapteyn Instituut en ScienceLinX van de Rijksuniversiteit Groningen. Via de website Washetdonker.nl kun je per nacht zien hoe donker, of hoe groot de lichtvervuiling is in een aantal gemeenten in de Kop van Noord-Holland, Friesland en Groningen.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. De jachthaven van Vlieland is anders behoorlijk fel verlicht.

Back to top button
%d bloggers liken dit: