Recensie

The Estate (recensie)

Advertentie:

Je verkneukelen aan ongemakkelijke momenten is wat de film The Estate je bezorgt. Regisseur Dean Graig (Hit the road) schreef het scenario en regisseerde de ongemakken van de zusters Macey en Savanna. Als decor gebruikte Graig delen van de stad New Orleans, waar de troosteloosheid je tegemoet komt.

De zussen Macey (Collette) en Savanna (Faris) runnen samen de bar die ze van hun vader overnamen. Ze kunnen de tent met uitzicht op het kerkhof nauwelijks uit de rode cijfers houden en de bank wil geen lening meer geven. Als ze van hun moeder Diana (French) te horen krijgen dat tante Hilda (Turner) niet lang meer leven heeft zien ze mogelijkheden om wellicht toch aan geld te komen. Tante Hilda heeft geen kinderen, is rijk en woont in een groot huis (estate). Hoewel de familiebanden al jaren slecht zijn gaan de dames toch naar tante om haar te verzorgen en bij haar in de gunst te komen.

Zij blijken niet de enigen te zijn die dat plan hadden. De keurig verzorgde nicht Beatrice (DeWitt) en haar gedresseerde man James (Livingstone) zijn al in huis en laten tante vooral genieten van de kookkunsten van James. Als dan ook nog neef en playboy Richard (Duchovny), die zichzelf liever Dick noemt, arriveert is de club aasgieren compleet. Al het mogelijke en onmogelijke wordt ingezet om elkaar dwars te zitten bij verwennen van tante.

Armoede
De sfeer van armoede is goed te zien aan gebouwen en auto’s, maar vooral aan de mensen. De Australische actrice Toni Collette (Sixth Sense) is wel het middelpunt. Haar kleding is simpel, het haar onverzorgd, maar vooral haar gezichtsuitdrukkingen stralen uitzichtloosheid uit. Zij heeft echter nog wel een geweten dat herhaaldelijk moet wijken voor het doel. Daartegenover staat haar energieke zus Savanna, die heerlijk wordt neergezet door Anna Faris (Over Board). Zij komt met de meest verrassende ideeën.

De 68-jarige Kathleen Turner is de oude eigenzinnige tante Hilda die nog heerlijk dwars kan liggen. Rosemarie DeWitt (LaLa Land) is nicht Beatrice die het duidelijk hoog in haar bol heeft. Ze is goed gekleed, heeft een keurig kapsel en weet zo een groot contrast met de zusjes uit te spelen. David Duchovny (X-Files) kruipt in de huid van gladjakker Richard. Hij is de stoere sexliefhebber die zich dan ook liever Dick noemt. Met zijn overdreven gebruinde huid en enge snorretje een mooie rol. Een bijzonder figuur wordt gespeeld door Keyla Monterroso Mejia, als de derde zus Ellen. Zij is de constant etende jongere zus die altijd in fantasie kostuums rondloopt.

De zwarte komedie staat bol van de pijnlijke momenten die toch regelmatig bijzonder grappig zijn. Vooral het grote contrast tussen de karakters zorgt voor komische momenten en conversaties. Een vermakelijke film die af en toe doet denken aan de Roald Dahl sprookjes. Wel soms wat slap en overtrokken, maar toch een film die je 1,5 uur vermaakt.

Regie: Dean Craig
Met: Toni Collette, Anna Faris, Kathleen Turner, David Duchovny, Ron Livingston, Rosemarie DeWitt, Keyla Monterroso Mejia, Billy Slaughter, Danny Vinson, Patricia French, Gichi Gamba
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button