Den HelderVideo

IJssalon Bella Gioia houdt deuren dicht na bedreigingen (video)

Advertentie:

Den Helder – Gelateria Bella Gioia aan het Julianaplein is voorlopig dicht. Eigenaar Raymond Barriel heeft genoeg van de overlast door daklozen en verslaafden die voor de deur rondhangen en bier drinken. Afgelopen zondag bereikte de situatie een kookpunt toen de ondernemer door een overlastgever met de dood werd bedreigd. Ook omwonenden ervaren overlast en moeten hun leven aanpassen om problemen te voorkomen.

De doodsbedreiging zondag was de druppel die de emmer deed overlopen. Na herhaaldelijk overlast te hebben ervaren, onder andere van een verwarde vrouw die met een mes zwaaide, uitte Barriel zijn frustratie zondagmiddag op de Facebookpagina van de ijssalon: “Vandaag wederom met de dood bedreigd en idioten die het doen lijken naar een wapen te grijpen, met klanten op het terras! Wij kunnen op deze manier voor onze gasten en het jonge personeel niet meer de veiligheid waarborgen die ze verdienen.” Bella Gioia gaat daarom voorlopig niet meer open, tot dat de overlast is afgenomen. Ondanks dat er dagelijks melding wordt gedaan bij de instanties, de politie en de gemeente, heeft dit nog niks opgeleverd.

Het Facebook bericht is inmiddels honderden keren gedeeld. De lezers zijn verbolgen over het gebrek aan actie door de gemeentelijke handhavers en de politie. Ook ontvangt de ondernemer veel steunbetuigingen. “De wereld op zijn kop!” Zo zegt een bezorgde inwoner. Het steekt bij velen dat er al vaker en door meer partijen melding is gedaan van de situatie, maar dat er tot op heden niks is veranderd. Barriel heeft alle reacties gelezen. Het verbaast hem niks dat er veel begrip is. Veel inwoners van Den Helder geven aan de situatie te herkennen. De naastgelegen Albert Heijn is ook gevraagd om een reactie maar heeft nog geen kans gezien om te reageren. Regio Noordkop heeft wel een medewerker gesproken die het verhaal onderschreef.

Bange klanten, bange bewoners
Gelateria Bella Gioia begint nu aan haar derde seizoen. Volgens Barriel raadde veel vrienden het hem bij de oprichting van zijn bedrijf af om in Den Helder te starten. Zijn liefde voor Den Helder overtuigde hem om het toch te doen. De ontstane situatie aan het Julianaplein maakt dat hij soms met spijt terugdenkt aan dat moment: “Had ik maar geluisterd”, verzucht hij. De daklozen en verslaafden kosten hem ook direct klandizie: “Een mevrouw zei me dat ze ons ijs heel erg lekker vindt, maar dat ze gewoonweg niet meer durft te komen als haar man niet mee kan.” Barriel maakt zich ook zorgen over de veiligheid van zijn personeel, dat veelal bestaat uit jongeren of scholieren.

Bewoners van de naastgelegen appartementen herkennen zich ook in het verhaal van de ijssalonhouder. De ingang naar hun flat is precies tussen de ijssalon en de Albert Heijn. Een beschut hoekje, dat vooral in de avonduren uitnodigend blijkt. Een mevrouw vertelde dat ze altijd goed kijkt of de toegangsdeur achter haar sluit en er niemand naar binnen gaat. Ook haalt ze bezoek beneden op, zodat ze samen naar binnen kunnen lopen. Een andere mevrouw haalt in de avonduren de stekker van de bel eruit. Er wordt namelijk regelmatig ’s avonds aangebeld, soms in een poging om binnen te komen. Het probleem is bekend bij de vereniging van eigenaren en er wordt ook melding gedaan bij de politie en de gemeente.

Instanties wakker geschud
Barriel wil dat de gemeente meer gaat handhaven: “Nu moeten de inwoners en ondernemers het oplossen. Dat kan echt niet, zeker als het gaat om de veiligheid.” Na zijn Facebook bericht is het balletje snel gaan rollen. Dinsdag krijgt hij bezoek van een ambtenaar om alles te bespreken. De PVV heeft inmiddels politieke vragen gesteld: “Het is een gotspe. Dit mag nooit en te nimmer gebeuren in Den Helder”, aldus fractievoorzitter Vincent van den Born. De PVV wil dat de gemeente het GGZ beleid onder de loep gaat nemen en geeft aan dat de gemeente de ondernemer moet compenseren voor de gederfde omzet: “De veiligheidsproblematiek speelt al tijden en de gemeente heeft niet geleverd inzake het oplossen ervan.”

De politie laat desgevraagd weten dat zij bekend is met de situatie: “We zijn bekend met de melding. Het is hartstikke vervelend voor de eigenaar van deze ijskraam (moet zijn ijssalon red.). We roepen mensen op bij dergelijke overlastmeldingen altijd direct de politie te bellen, want dan kunnen we er wat mee.” Stichting Beacura, een zorginstelling die gevestigd is aan het Julianaplein, bevestigt dat er door één van haar cliënten regelmatig overlast wordt veroorzaakt. Deze verwarde vrouw, degene waar ook Barriel over sprak, is volgens een woordvoerder van Beacure in het vizier bij zowel de GGZ, de politie en de gemeente. De problematiek is echter complex, waardoor hulp bieden lastig blijkt.

De gemeente zegt het “uitermate vervelend en onacceptabel” te vinden dat de eigenaar zich genoodzaakt voelt deze beslissing te nemen: “In het stadshart is er al een langere periode, in fases, sprake van overlast. Het centrum heeft helaas een overlast aanzuigende werking.” Volgens de gemeente wordt door de politie en de handhaving gereageerd op meldingen en wordt er gecontroleerd. Er is echter geen sprake van een vaste groep overlastgevers. Mede daarom is het nu niet mogelijk om een gebiedsverbod op te leggen: “Mocht dit mogelijk zijn, dan leggen wie die op. Voor enkele personen is een zorgtraject gestart. Geprobeerd wordt om die mensen, met drang of dwang, te bewegen andere keuzes te maken.” Het college zegt dat het een probleem is dat op de langere termijn niet alleen door de ambtenaren van team veiligheid kan worden opgelost.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

7 reacties

  1. Ik mag hier geen krachttermen gebruiken maar dit is natuurlijk ronduit schandalig!! De gemeente en politie vinden het vervelend en daar moet de man het mee doen. Gewoon schoonvegen die handel net als de Dam in Amsterdam in het verleden. Niks pappen en nathouden met GGZ of wat dan ook. Deze heren zuipen zich klem op kosten van de gemeenschap. En als dank wordt deze man zijn ijshandel onmogelijk gemaakt. Gewoon in de bak met dat tuig kunnen ze gelijk afkicken van hun verslavingen. Naar een werkkamp. ’s Ochtends 6 uur opstaan en aan het werk met je luie donder. Er is genoeg te doen in en om Den Helder. Een stalen bal met ketting aan de poten en ga maar vegen. Paar BOA’s er bij met een knuppel. En ’s avonds weer achter slot en grendel. Ik stel me als vrijwilliger beschikbaar. We laten ons toch niet terroriseren door een stel waardeloze verslaafde werkschuwe uitvreters!!!!

  2. Wat een schandalige situatie. Als ik dit lees, schaam ik me ervoor dat ik in Den Helder woon. Iemand veroorzaakt regelmatig overlast en daar zou geen oplossing voor zijn? Houden we nu de overlastgevers de hand boven het hoofd en laten we een goedwillende ondernemer zijn zaak sluiten? Dit moet gewoon niet kunnen.

  3. “Het probleem is bekend…”, “…bezoek van een ambtenaar om alles te bespreken.”, “…in het vizier bij zowel de GGZ, de politie en de gemeente.”, “De problematiek is echter complex, waardoor hulp bieden lastig blijkt”.
    Het is bekend, bezoek van een ambtenaar, in het vizier bij GGZ, politie en gemeente, complexe problematiek en vervolgens nog een aantal uitspraken van de gemeente die te slap, onwaar en tenenkrommend zijn om te herhalen.
    Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg iemand die ik goed ken op het Julianaplein een bekeuring van € 100,= omdat hij, na wat boodschappen te hebben gedaan bij AH, op een bankje in het stadspark een geopend blikje bier light (2%) in zijn hand had en daar een kennis sprak. Hij komt daar zeer zelden en was ook niet bekend met een gemeentelijk artikel dat het nuttigen van alcohol in dat gebied niet is toegestaan volgens de verbaliserend agent. Die agent sprak toen ook over veel overlast door sommige personen daar. De man vroeg of hij ook tot die groep behoorde, echter dat was volgens de agent niet het geval en wist derhalve heel goed wie daar wel overlast veroorzaakten. Enfin, nog veel gezwets er achteraan door de overheidsdienaar. Een argeloos burger die daar zelden komt en zeker geen overlast veroorzaakt moet € 100,= betalen. Verder is een ondernemer nu genoodzaakt om zijn zaak te sluiten. De brave man zal nu wel in de boeien worden geslagen omdat hij de oorzaak is van de overlast. De boete zal buitengewoon zwaar worden. U kent dat inmiddels wel hoe dat is Rusland gaat.
    De vele dikbetaalde overheidsdienaren laten het met hun slappe houding doorlopend afweten en komen niet verder dan het uitspreken van klinkklare onzin, te complex, een aanzuigende overlast centrum, wij zijn bekend met, maar doen helemaal niets.
    Het is werkelijk godgeklaagd.

  4. Kunnen ze niet een keer het plein schoonvegen zoals in de jaren 70 in Amsterdam, het is ronduit schandalig dat de gemeente en de politie hier weinig tegen doen. Ik mag het niet zeggen maar als hun niets doen dan is de kans groot dat de burger het recht in eigen hand neemt en deze overlast gevende lieden van het plein af gaan slaan, elke keer weer als ze zich laten zien. Boetes helpen niet, zachte hand ook niet. Zij mogen wel dreigen en overlast geven en je mag NIETS terug doen. Keihard aanpakken die lui.

  5. jawel hoor, een GGZ stichting welke is gevestigd op t Julianaplein???? Hoe dan???

  6. Tijd om er zelf maar wat aan te gaan doen dus vrees ik. Als de politie niets doet en de gemeente ook niet. Wegvegen dat tuig

  7. Pak dan ook even dat zelfde soort wat voor het Falga winkelcentrum zit even aan . Precies hetzelfde verhaal daar voor de deur

Wellicht ook interessant

Back to top button