Praten over relaties en seksualiteit op de basisschool (video)

"Los van rekenen en taal vinden we het ook belangrijk om de kinderen te leren hoe je met elkaar om gaat."

Den Helder – Door de misstanden bij the Voice staan discussies over hoe je normaal met elkaar omgaat opeens bovenaan de agenda. Op sociale media ging een plaatje rond met daarop de tekst ‘educate your sons.’ Maar hoe doe je dat eigenlijk? Basisschool de Dijk in Den Helder werkt al ruim vier jaar met het voorlichtingsprogramma ‘Relaties & Seksualiteit’ waardoor iedereen – van groep 1 tot en met groep 8 – leert te praten over hoe je met elkaar omgaat.

Jayden en Sven zitten in groep 8 en hebben in de klas de misstanden bij de Voice besproken. Jayden: “Ik weet niet of deze lessen het hadden kunnen voorkomen, maar het had de mensen wel geholpen om er over na te denken.” Sven: “De belangrijkste les is dat je weet wat je zelf wil, en dat je aangeeft waar je je prettig bij voelt.”

Er is natuurlijk een flink verschil tussen de kinderen uit de onderbouw en de bovenbouw, het lesmateriaal is daarom zo opgebouwd dat de kinderen gaandeweg voor hun niveau dingen leren. Jacqueline Koster geeft les aan groep 1 en 2 en heeft deze week de eerste les gegeven. “We hebben gepraat over je lichaam en hoe het eruit ziet”, vertelt Koster, “het is heel interessant om te zien dat iedereen anders reageert. Maar wat ik vooral goed vind is dat de kinderen het heel makkelijk en vanzelfsprekend oppikken.”

Giovianni van Scherpenzeel heeft groep 7b onder zijn hoede. Hij merkt dat het niet alleen voor de leerlingen lastig is om over dit onderwerp te praten. “Ik merk dat ik het zelf in het begin ook best lastig vond”, zegt van Scherpenzeel. Net als de leerlingen moest hij dus even een drempel over. “Maar als het ijs gebroken is merk ik wel dat het gesprek eigenlijk vanzelf gaat en dat iedereen er heel open over praat.”

Het lesprogramma is geen verplicht onderdeel van het onderwijs. De basisschool heeft bewust gekozen om dit lesprogramma in te voeren. “Los van rekenen en taal vinden we het ook belangrijk om de kinderen te leren hoe je met elkaar om gaat.” Directeur Maarten Tromp ziet voor de school een belangrijke rol weggelegd om deze voorlichting mee te geven aan de kinderen. “Je ziet dat na wat er gebeurd is bij The Voice er allemaal protocollen worden opgesteld, maar dat is geen echte oplossing. We hebben hier wel veertig protocollen, maar dat leeft niet. Het belangrijkste is dat je een klimaat hebt waarin mensen dit veilig met elkaar kunnen delen.”