Den HelderJeugdVideo

Het nieuwe schoolplein van De Fontein is het product van een bijzondere samenwerking (video)

Den Helder – De kinderen van PCBS De Fontein uit Den Helder stonden te trappelen. Ze mochten namelijk hun nieuwe schoolplein proberen. Zonder initiatiefnemer Marloes Lunenborg was het plein er waarschijnlijk niet gekomen, en daarom was de eer aan haar om het plein samen met wethouder Petra Bais te openen.

“Eerst lagen er alleen maar tegels en was er weinig schaduw. Ik dacht meteen: ‘als het mogelijk is, zou het leuk zijn als er een nieuwe schoolplein komt'”, vertelt Marloes, initiatiefnemer en moeder van twee kinderen op De Fontein. Er zit nog behoorlijk wat tussen idee en schoolplein, vertelt Lunenborg. “De toenmalig directeur, Jaap Hun, zei ‘ga het maar proberen’, dus toen ben ik met hulp van MEE & De Wering begonnen. Het project begon klein en werd steeds groter en nog groter”, zegt Lunenborg, “zonder de hulp van sponsoren en donateurs was het niet mogelijk geweest.”

Het schoolplein is op een bijzondere manier tot stand gekomen, in samenwerking met verschillende partijen. Niet alleen de school en hun leerlingen gaan gebruik maken van het plein, in hetzelfde gebouw zijn ook verschillende opvangorganisaties gevestigd. “Skappio van de peuteropvang en Troubadour voor kinderen met een beperking zijn ook gehoord, zodat hun kinderen ook een plekje kregen op het plein”, zegt schooldirecteur Ellis Swagerman. “We wilden dat het plein zou uitnodigen tot bewegen”, zegt de directeur, “daarnaast was een belangrijke wens dat er meer schaduwplekjes zouden komen en dat we het plein ook voor educatie kunnen inzetten.”

Naast de bovengenoemde instanties werd ook de leerlingenraad betrokken bij het ontwerp. Jay en Sanne gingen samen met hun mederaadsleden op onderzoek uit om te kijken welke wensen er waren bij de leerlingen. “Veel van de ideeën zijn nu echt op het plein te zien”, zegt Sanne trots, “mensen wilden heel graag een schommel, en sommigen wilden ook wat meer groen zodat het ook wat natuurlijker was.” Toch hebben niet alle ideeën het eindontwerp gehaald, vertellen de leerlingen. “Sommige kinderen uit mijn klas vroegen om een zwembad, omdat we dan op school zwemles konden krijgen”, vertelt Sanne, “maar dat was veel te raar natuurlijk!”. “Heel veel kinderen vonden trampolines een leuk idee, helaas kon dat niet vanwege het budget en de ruimte”, zegt Jay.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button