Den HelderNieuws

Noordwest steunt jongvolwassen kankerpatiënten met verkoop hyacinten

Advertentie:

Den Helder – Verpleegkundigen van de afdeling oncologie van Noordwest Ziekenhuisgroep hebben vrijdag hyacinten verkocht aan de bezoekers. De opbrengst gaat naar verbetering van de zorg en kwaliteit van leven van jongvolwassenen met kanker.

Jaarlijks krijgen 3.900 jongvolwassenen in Nederland de diagnose kanker. Dat zijn er tien per dag. Iedere dag overlijden er twee van hen in de bloei van hun leven. Zorgnetwerk AYA (Adolescents and Young Adults) levert integrale zorg aan mensen van 18 tot en met 39 jaar met kanker. Sinds 2015 verkopen zij jaarlijks ‘hayacinten’. Dit jaar doen 22 ziekenhuizen mee aan de actie, waaronder Noordwest Ziekenhuisgroep.

Jenny Nentjes, afdelingshoofd oncologie, vertelt dat ze niet twijfelde toen AYA haar benaderde mee te doen aan de hayacintenactie. “We kregen als afdeling oncologie een oproep en dachten meteen: ‘dit moeten we doen.'” Sinds 2015 verzorgt AYA deze jaarlijkse actie in samenwerking met vele Nederlandse hyacintenkwekers, die belangeloos meehelpen. “Zij hebben de bloemen gebracht en wij hebben deze daarna leuk ingepakt voor de bezoekers.”

Iedereen opgetrommeld
Ook Martine Souren, verpleegkundige op de afdeling oncologie, stond vrijdag achter de verkoopkraam. Iedereen wordt opgetrommeld een bosje hyacinten te kopen. “We hebben al onze familie en vrienden geappt en gaan straks ook nog even langs het personeelsrestaurant. Iedereen moet eraan geloven.”

De opbrengst van de verkoop gaat naar de AYA Jong & Kanker Foundation. Zij richten zich op het werven van geld om projecten te financieren die buiten de reguliere zorgdekking vallen. Hieronder valt onder meer het verlenen van zorg, opleiden van zorgverleners en uitvoeren van onderzoek.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button