Den HelderVideo

Renovatie noordzeeaquarium gereed: “Je loopt zo van land de diepzee in” (video)

Advertentie:

Huisduinen – Nieuwsgierige aagjes zijn er misschien al geweest. Het nieuwe aquarium in Fort Kijkduin was al een aantal weken te bezoeken, maar werd vrijdag ook officieel geopend.

Het nieuwe aquarium en de bijbehorende tentoonstelling verdeelt over meerdere beuken in het fort nemen de bezoeker mee van het land steeds dieper de Noordzee in. Bob van Deutekom, aquariumbeheerder bij het fort, is nauw betrokken geweest bij de bouw. “We hebben eigenlijk de route weer herstelt zoals hij ooit was. Langzaam kom je dieper in de zee.” Hoewel er flink verbouwd is, hebben de werkzaamheden volgens van Deutekom een minimale impact gehad op de dieren die in het aquarium verblijven. Veel van de dieren konden in hun tanks blijven. “Sommige dieren moesten wel verplaatst worden, dit hebben we zo rustig mogelijk gedaan zodat dit geen stress geeft bij de dieren.”

Fort Kijkduin is onderdeel van Stichting Erfgoed Den Helder. Ariane Hoog, directeur-bestuurder van de organisatie, vertelt dat de verbouwing van de beuken waar het aquarium in ligt onderdeel is van een overkoepelend plan om het fort te renoveren. Financiële steun komt onder andere van het Waddenfonds, de gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland, en die steun kan het fort goed gebruiken. Het verbouwen van een dergelijk historisch gebouw brengt veel uitdagingen met zich mee, waar soms moeilijk voor te plannen is. “Wat er onder andere nog op de planning staat is de zaal bij de entree. De zaal is ook aan renovatie toe, we willen die ruimte graag wat uitnodigender maken voor onze bezoekers”, vertelt Hoog.

Hart voor de stad
Hoog heeft zich in het verleden vaker benadrukt dat de stad meer waardering zou moeten krijgen. Den Helder beschikt volgens haar over een aantal ruwe diamanten, die zij beter tot hun recht wil doen komen. Het fort is in haar ogen een van deze diamanten, en met een uitgebreide renovatie hoopt zij dat vooral de jeugd meer waardering krijgt voor de plek waar zij opgroeien. Vooral de geschiedenis die erachter schuilt, die moet behouden blijven vind Hoog. “Als je het fort bezoekt en je komt weer naar buiten, kijk dan eens goed om je heen. Zoals wij het nu zien vanaf dit duin, zo zag Napoleon het ook. Ik hoop dat juist de jongeren zich dat gaan realiseren.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

3 reacties

  1. Kan er weer wat verdient worden om de lening van 18 miljoen voor Willemsoord (ook vallende onder erfgoed ) terug te betalen. En de rest van de “pareltjes ” laten we gewoon wegkwijnen……………………………………

  2. ach nog even en je mag naar lege aquaria komen kijken als er weer een clubje opstaat die vindt dat het zielig is voor de vissen en ze dus vrijgelaten moeten…..

    alleen asielzoekers mogen straks nog in de watten gelegd, verder moet alles weg en kapot in dit land met dit afbraakkabinet

Wellicht ook interessant

Back to top button