Den Helder

Toekomst hertenkamp Helderse Vallei op losse schroeven

Den Helder – Met de ingang van de nieuwe hobbydierenlijst wordt een select aantal dieren aangeduid als passend huisdier. Ook kinderboerderijen zoals de Helderse Vallei worden geacht zich aan de lijst te houden, echter brengt hen dit in een lastig parket. Dam- en edelherten worden niet in de lijst opgenomen, en dit zorgt voor een onzekere toekomst van het hertenkamp bij de Vallei.

De invoering van een nieuwe huis- en hobbydierenlijst in 2024 moet het makkelijker en overzichtelijker maken om te controleren welke zoogdieren gehouden mogen worden als huisdier. Dieren die moeilijk te verzorgen zijn, gevaarlijk kunnen zijn voor de eigenaar en diens omgeving, of gemakkelijk bepaalde ziektes overdragen, zijn van de lijst geweerd. Hoewel er op de lijst verschillende soorten ‘kinderboerderijdieren’ zijn opgenomen, zoals varkens, geiten, en runderen, zijn herten niet toegevoegd. Dit betekend effectief een einde aan de hertenkampen in Nederland, en zo ook bij de Helderse Vallei.

Katelijne van Spronsen van de Helderse Vallei is verontwaardigd over het nieuws. Het hertenkamp is ooit gerealiseerd middels een crowdfunding, en door de financiële inzet van veel Nieuwediepers hecht zij veel sentimentele waarde aan het hertenkamp. Volgens haar is de maatregel dan ook te zwaarwegend: “Omgaan met dieren is natuurlijk altijd risicovol, maar ik heb nog nooit gehoord van een incident met herten”. Van Spronsen zegt zich te kunnen indenken dat het vluchtgedrag van herten wel een risico met zich meebrengt, wanneer een hert bijvoorbeeld plots een drukke weg over zou steken. Echter, stelt zij, “Dat probleem zou je met een haas ook kunnen hebben”.

Zwaar letsel
Dat hertensoorten geen toegang vinden tot de huis- en hobbydierenlijst heeft te maken met een rapport uitgebracht door een adviescollege van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dat rapport is te lezen dat herten worden ingedeeld in de zwaarste risicoklasse. Met hun gewei en hoeven zouden herten de mogelijkheid hebben om zeer ernstig letsel toe te brengen aan mensen. In deze categorie worden herten samengevoegd met onder andere elanden, beren, en servals. Van Spronsen kan zich slecht vinden in deze classificatie. Andere dieren, die wel gehouden mogen worden, kunnen volgens haar net zo goed schadelijk zijn. “Herten hebben dan wel geweien, maar door het vluchtgedrag zie ik niet snel een incident ontstaan. Onze runderen kunnen ook wel eens chagrijnig zijn, en een hoorn van een koe in je buik is ook niet prettig.” Appels met peren vergelijken, vind van Spronsen. De herten in het hertenkamp zijn vaak geboren in gevangenschap, en zijn volgens haar dan ook niet echt meer ‘wild’ te noemen, wat het gevaar in haar ogen aanzienlijk doet afnemen.

Toch heeft van Spronsen begrip voor de beslissing. Dat er nauw gekeken wordt naar dierenwelzijn door de kamer kan zij alleen maar toejuichen. Volgens haar is het van belang om te toetsen of mensen die dieren houden, ook goed genoeg voor deze dieren kunnen zorgen. Toch wringt bij haar ook hier de schoen: “Het is mijn ogen hypocriet. Andere dieren die in stallen worden gehouden mogen straks nog wel, terwijl ook hier vraagtekens bij het dierenwelzijn kunnen worden gezet.” De Helderse Vallei heeft nog geen concrete aanwijzingen gehad over de implicaties van de nieuwe regeling. Naar aanleiding van het debat ziet het er naar uit dat de hertenkampen in Nederland niet per direct dicht hoeven. Echter is het niet meer toegestaan met de dieren te fokken, en ook het aankopen van nieuwe dieren is verboden.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

4 reacties

  1. En zo wordt alles wat leuk is successievelijk de nek om gedraaid. Meer regels en meer verboden. Voorheen mocht je de herten in de Donkere Duinen zelf meegebracht groente afval voeren. Maar dat mag nu niet meer. En nog even en dan moeten de herten helemaal verdwijnen.

  2. Helemaal doorgeslagen in dit land…….

    Enige wat je nog mag straks is asielzoekers knuffelen……

    1. Ja die worden niks in de weggelegd. Zijn niet gevaarlijk (Is strijders) en passen zich naadloos aan als model burgers aan onze normen en waarden.En op de plaats van die kinderen. boerderijen kunnen mooi woningen gebouwd worden.Win Win situatie

  3. Heb vele jaren regelmatig het hertenpark bezocht, was altijd heel plezierig om die mooie, nieuwsgierige en vreedzame dieren te ontmoeten. Leuk voor volwassen maar vooral voor de kinderen! Nu heeft iemand besloten dat ze weg moeten? En de reden zou zijn dat ze gevaarlijk zijn? Wat een slechte grap! Wat ik me nu afvraag wat ze van plan zijn met de herten? Worden ze uitgezet in het wild? Zoja, dan wacht hen ws een zelfde lot als vele soortgenoten; om afgeschoten te worden.

Back to top button
%d bloggers liken dit: