Politiek

Kop van Noord-Holland boert achteruit en staat voor uitdagingen

Advertentie:

Haarlem – Provincie Noord-Holland heeft recent een analyse gemaakt op basis van de beschikbaarheid van bedrijventerreinen en kantoorlocaties en werkgelegenheid in de ‘Monitor Werklocaties 2023-2024‘. De Kop van Noord-Holland laat daar, hoewel relatief klein in kantoorruimte en kantoorbanen, verschillende trends en uitdagingen zien in vergelijking met andere Noord-Hollandse regio’s.

De Kop van Noord-Holland kenmerkte zich al door een beperkte kantorenmarkt. Echter, in het afgelopen jaar is het kantoorgebruik hier evengoed met nog eens bijna 10% gedaald. Dat had een aanzienlijke stijging in de leegstand tot gevolg. Bijzonder is dat ondanks de daling in gebruik de voorraad kantoren toch licht blijft toenemen. Dit versterkt de leegstand alleen maar verder. Noord-Holland Noord heeft al de hoogste relatieve leegstand in 2024 volgens de geraadpleegde monitor.

Wat betreft werkgelegenheid zag de regio een bescheiden groei van 0,9% in het aantal banen, wat ook aanzienlijk lager is dan in andere deelregio’s van Noord-Holland. Deze banengroei is grotendeels toe te schrijven aan eenmanszaken, die vaak in woonwijken zijn gevestigd. Dit benadrukt het belang van gemengde werkmilieus in de regio.

Uitdagingen
Ook is er vrijwel geen kantoorruimte getransformeerd naar andere functies, zoals woningen in de Kop van Noord-Holland gedurende het laatste jaar van de monitor. Dit gebrek aan dynamiek in zowel afname van leegstand als transformatie draagt de komende jaren bij aan de uitdagingen op de kantorenmarkt van de regio Noord-Holland Noord.

De Kop van Noord-Holland heeft volgens de ‘monitor werklocaties’ aanzienlijke uitdagingen voor wat betreft de kantorenmarkt en economische ontwikkeling. De huidige trends van leegstand en beperkte economische groei vereisen aandacht van gemeenten om strategieën te ontwikkelen die economische revitalisering en beter gebruik van kantoorruimtes kunnen stimuleren. Dit zal waarschijnlijk ook focus vereisen op het aantrekkelijker maken van de regio voor zowel bedrijven als bewoners, om de werkgelegenheid te stimuleren en de leegstand te verminderen. Ook de netcongestie (beperking in elektrische aansluitcapaciteit) speelt hier de komende tien jaar een belangrijke rol in.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

14 reacties

  1. “Dit zal waarschijnlijk ook focus vereisen op het aantrekkelijker maken van de regio voor zowel bedrijven als bewoners, om de werkgelegenheid te stimuleren en de leegstand te verminderen.”

    Precies dit. Maar hoe maak je een regio met 1 spoorlijntje (enkel spoor) en geen ontsluiting via een snelweg vanaf Alkmaar aantrekkelijker? En dan niet de open deuren intrappen, want deze beperkingen zijn (waarschijnlijk vanwege de scherpe keuzes die daarop gemaakt moeten worden) de afgelopen jaren “heilig” geweest. Dat gaan we in ieder geval niet doen. In Den Helder denken ze dat ze simpelweg “dure mensen” kunnen trekken door “dure huizen met wow-factor” te gaan bouwen. Dan trekken die dure mensen gewoon over dat karrespoor naar het noorden, let maar op. 🙂

    1. hoe maak je dit dorp aantrekkelijk met een dubbel spoor? spoorverbinding is goed, er gaan treinen ieder half uur die nooit vol zitten, hoe gaat dit veranderen met dubbel spoor? ieder kwartier een nog legere trein?

      1. Er zit niemand in, dat is precies het probleem. Niemand zit te wachten op een stoptrein tot Castricum. Dat is leuk voor incidentele reisjes, daar is een echte forens heel snel klaar mee. Voor mij is het bruikbaar, maar mijn situatie is verre van standaard. En een intercity kan niet, want enkel spoor.

        Zolang we blijven ontkennen dat bereikbaarheid een breed probleem is, blijft alles wat het is en kunnen we alleen dromen van die groei.

        1. dus u denkt dat als we voor iedere grotere stad een aparte intercity gaan laten rijden Den Helder overspoeld gaat worden met forensen?

  2. Het spoor op zich is geen probleem, wel dat er zeer regelmatig problemen zijn op dat spoor in de Noordkop. En laten we niet vergeten de N9, dat is voor veel mensen die eventueel wel in Den Helder zouden willen wonen maar elders werken, een struikelblok. Ik ken veel jongeren die alleen al om die reden meer richting Alkmaar, Haarlem, Amsterdam zijn gaan wonen. Het is gewoon verschrikkelijk om elke dag heen en weer langs het kanaal met een gangetje van 80 of 50 kilometer te moeten rijden.

    1. Het spoor is vooral geen probleem als je er geen gebruik van maakt. De trein stopt 5 keer voor je bij Alkmaar centrum bent. Tot Castricum komt de trein niet echt op gang.

      Voor mij is het geen probleem, maar dat komt door mijn situatie. Ik kan ook emigreren en gewoon mijn werk blijven doen.

      1. Ik stap juist vaak uit bij de tussenliggende stations, dus dat vind ik geen probleem 😀

    2. De gemiddelde afstand die Nederlanders afleggen naar hun werk neemt al jaren licht af: In 2014 reisden werknemers nog gemiddeld 22,7 kilometer vanaf hun huis naar kantoor. In 2020 was het woon-werkverkeer gedaald tot 22 kilometer dus ik denk persoonlijk dat het gebrek aan passend werk een groter probleem is dan de wegen

      1. De gemiddelde Nederlander woont alleen niet in Noordkop. Voor passend werk heb je bedrijven nodig en die staan ook niet te trappelen om de infra hier.

            1. niet volgens het bestuur, eerst te dure wow factor huizen, meer braakliggende terreinen creeren, lege winkels vooral leeg laten, een warenhuisgeraamte tegenover de hoofdingang station braak laten staan zodat iedere bezoeker een duidelijk beleid ziet, wipwap op de dijk en nieuwe marinebrug dan komen de dure bedrijven en hoogopgeleiden vanzelf aanwaaien, kijk maar naar de florerende Kooijhaven hoeveel inzicht ze hebben

              1. En daar moet iets aan gedaan worden, want dat zijn inderdaad gewoon luchtkastelen. Er komt geen koning als je een kasteel bouwt. Je kunt beter pas dat kasteel bouwen als er een koning interesse heeft om deze kant in te komen.

                Ik zeg geen nee tegen bepaalde dingen, maar vooral “nu nog niet”. Maarja, ik vraag me ook af wat bijvoorbeeld een VVD in het college doet van een stad als Den Helder. Dat is namelijk wel een enorme mismatch met de inwoners. Blijkbaar trappen die iets te makkelijk in de gladde praatjes ofzo.

            2. Die dure appartementen in het oude postkantoor gaan ook niet als warme broodjes. Betaalbare huizen, die verkopen wel in een paar weken.

              Mocht je een wow-factor huis zoeken: op de Middenweg, hartje Den Helder naast het station, staan er al 4 te koop. Nieuw, vrij op naam. een poosje ook al.

Wellicht ook interessant

Back to top button