112Hollands Kroon

Eerste twee acties in 2020 voor KNRM Den Oever

Den Oever – Het KNRM-station Den Oever had eerder deze week zijn eerste twee acties van 2020. Op maandagavond om 18.35 werd de reddingboot Johanna Margareta voor het eerst opgeroepen voor een vaartuig in problemen op de Waddenzee.

Het bleek dat een vissersschip verstrikt was geraakt in een boei. Door de harde wind dreigde de kotter met boei en al een zandbank op te waaien. Bemanningsleden van de Johanna Margareta heeft het visnet losgesneden van de boei en de kotter terug het vaarwater in gesleept. Door de pittige zeegang was dat nog geen gemakkelijke klus. Het vissersschip kon op eigen kracht terug naar de haven.

Iets voor 22.00 uur ging voor de tweede maal de pieper; ditmaal voor de Eveline, een zandhopper op het IJsselmeer, die slagzij maakte. De Wieringers kregen van de kustwacht de opdracht samen met station Hindeloopen zich met de bergingspomp naar de Eveline te begeven. Daar waren ook twee andere binnenvaartschepen naartoe gekomen. Een daarvan lag iets hoger aan de wind om de golven wat te breken en de andere was bezig de lading zand over te nemen.

Doordat water bij de zandlading was gekomen, was de lading gaan schuiven, waardoor de zandhopper slagzij had gemaakt. Een golf sloeg een raam van het woongedeelte kapot en daardoor kwam er veel water binnen. Het overscheppen van de lading zand was voldoende om de Eveline weer stabiel te krijgen; de inzet van de Johanna Margareta was niet meer nodig.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button