Hollands Kroon

Geen grootschalige opvang arbeidsmigranten

Hollands Kroon – Er komt geen grootschalige opvang van arbeidsmigranten in het historische Joods Werkdorp bij Nieuwe Sluis. De gemeenteraad van Hollands Kroon stemde donderdagavond tegen het voorstel tijdens de raadsvergadering. Eigenaar Joep Karel wil in het Joods Werkdorp onderdak bieden aan maximaal 280 arbeidsmigranten.

De gemeenteraad van Hollands Kroon is vrijwel unaniem bij het afwijzen van het plan. Het plan is volgens de partijen te massaal, te commercieel en een aantasting van het rijksmonument. Bovendien zou de opvang van 280 seizoensarbeiders niet in verhouding staan tot de 120 dorpsbewoners van Nieuwe Sluis.

De VVD, Senioren Hollands Kroon en het CDA staat nog wel open voor een nieuw voorstel, waarbij maximaal 160 arbeidsmigranten worden opgenomen. Initiatiefnemer Karel reageert diep teleurgesteld. Hij bezint zich op een nieuw voorstel, “maar zoals ik er nu over denk ben ik er klaar mee. Het lijkt de politiek helemaal niet te gaan om het behoud van het werkdorp.”

Behalve het plan voor 240 plaatsen in het Joods Werkdorp, zijn er ook verzoeken ingediend, zoals hotelschepen in haven De Oude Zeug, huisvesting van 40 tot 120 arbeidsmigranten op agrarisch terrein in Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp en Breezand. De gemeente is dringend op zoek naar slaapplekken voor arbeidsmigranten; op korte termijn is er behoefte aan zo’n 1.500 opvangplekken. Op langere termijn zijn dat er zo’n 3.500 buitenlandse werknemers.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button