Kop van Noord-HollandVideo

Leerlingen OBS De Snip maken kennis met Hindoeïsme (video)

Advertentie:

Den Helder – Verscholen tussen de Helderse huizen achter de Bijlweg staat een Hindoetempel. Groep 7 van OBS de Snip uit Nieuwe Niedorp was op bezoek bij de Hindoetempel in Den Helder, want op school krijgen ze godsdienstles en door deze excursies leren de kinderen over de verschillende religies in de wereld.

“Ik vind de tempel heel mooi en kleurrijk”, vertelt Jan. Veel van de leerlingen zijn nog niet eerder in een soortgelijk gebouw geweest. “Wel eens ergens anders, maar dat was meer een soort kasteel, want mijn oom is monnik”, vertelt één van de leerlingen. Joep was wel eens in een grote moskee geweest. Niemand was echter in een Hindoetempel geweest en dat is precies het doel van de godsdienstlessen bij de Snip. Kennis maken met culturen en religies waar de kinderen normaliter niet zo snel mee in aanraking komen.

De tempel is gewijd aan de god van kennis en wijsheid Ganesha, die wordt afgebeeld met een olifantenhoofd. Voorafgaand aan de excursie kregen de kinderen les over het hindoeïsme. Shariga is vrijwilliger bij de tempel en gaf de rondleiding. “Ik vind het heel leuk om de rondleidingen te geven”, vertelt Shariga, “het past ook bij ons geloof, dat iedereen welkom is ongeacht waar je vandaan komt.”

Als ze één les van haar geloof mee kon geven aan de kinderen zou het respect voor iedereen in de samenleving zijn. “Arrogantie brengt je niet verder. Accepteer en respecteer mensen zoals ze zijn, zo kom je verder in je leven.”

Die boodschap lijkt aangekomen bij de kinderen. Jan vindt de lessen “belangrijk, want zo leer je ook respect te hebben voor andere mensen en andere culturen.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button