
Den Helder – De aanpassing van wet- en regelgeving omtrent klimaatadaptatie leidt niet tot vertraging of extra kosten bij bouwprojecten in Den Helder en Julianadorp. Dat antwoordt het college van de gemeente Den Helder op vragen van Behoorlijk Bestuur.
De provincie Noord-Holland heeft vanaf 1 januari 2025 de regels over klimaatadaptatie aangescherpt. Volgens de nieuwe regelgeving moeten gemeenten bij nieuwe projecten kijken naar de risico’s van klimaatverandering, zoals wateroverlast, overstromingen, droogte, hitte en waterkwaliteit. Als er risico’s zijn, moeten zij uitleggen wat ze doen om deze te verkleinen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld meer groen aanleggen om hitte en wateroverlast te verminderen.
De fractie van Behoorlijk Bestuur wilde weten of de nieuwe regelgeving tot extra kosten of vertragingen leidt bij lopende en geplande projecten in de gemeente Den Helder. Dit is volgens het college niet het geval. Er zijn tevens geen extra maatregelen getroffen naar aanleiding van de aangescherpte regelgeving. “In de bouwprojecten wordt al rekening gehouden met zaken als wateroverlast, overstromingen, droogte, hitte en waterkwaliteit in ontwerpkeuzes en inrichting openbare ruimte”, aldus B&W.
Zo zijn bijvoorbeeld de projecten Dijkkwartier en Tillenhof 2 klimaatadaptief. Ook bij projecten als het Prins Willem-Alexanderhof en ONS in Julianadorp ziet het Helderse college geen risico’s op het gebied van klimaatadaptatie.