Den HelderHollands KroonNoord-HollandTexel

Met de hond naar de kust? Houd rekening met de natuur

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Graag met de hond een wandeling in de duinen of op het strand maken? Let dan de komende tijd extra goed op de voorschriften in het gebied. Op 15 maart startte namelijk het jaarlijkse broedseizoen. Kustvogels zoals de strandplevier, scholekster en bergeend zijn begonnen aan de bouw van hun nesten. Ze zijn nu extra gevoelig voor verstoring door honden. Welke verstoring kunnen honden veroorzaken? Wat kunnen hondenbezitters doen om die verstoring te beperken?

Honden die loslopen buiten de paden volgen geen vaste route, maar rennen kriskras door het gebied. Vogels en andere wilde dieren, zoals konijnen en reeën, ervaren de honden daardoor als een bedreiging. Ze slaan op de vlucht, op zoek naar een verstopplek op veilige afstand. Daarbij verspillen ze kostbare energie die ze nodig hebben voor het zoeken naar voedsel of – bij vogels – voor het broeden. Worden dieren te vaak verstoord, dan kunnen ze het gebied zelfs definitief verlaten. Zeker in open gebieden zoals de duinen speelt dat probleem. Dieren kunnen zich daar moeilijk verstoppen doordat er weinig goede schuilplaatsen zijn.

Honden kunnen ook op een andere manier voor overlast zorgen: via hun poep. Die bevat ziekteverwekkers voor mens en dier, bijvoorbeeld salmonella en parasitaire wormen. Ook zitten er nitraten en fosfaten in. Komen er te veel van die voedingsstoffen in de bodem, dan rukken brandnetels en andere snelgroeiende planten op. Die drukken andere planten weg, waardoor de biodiversiteit afneemt.

Tips
Wie met de hond gaat wandelen in het kustgebied, kan het volgende doen om rekening te houden met de natuur;
● Volg de aanwijzingen op de borden.
● Houd de hond aan de lijn. Er zijn vaak aangewezen losloopgebieden waar honden wel vrij mogen rondlopen.
● Blijf op de paden binnen de opengestelde gebieden.
● Ruim hondenpoep op.

Over Stichting Duinbehoud
Stichting Duinbehoud zet zich in voor het behoud en het herstel van de Nederlandse duinen. Waar nodig komt zij in actie tegen aantastingen van de natuur in de duinen. Tevens neemt zij initiatieven voor herstel van die natuur. De Stichting Duinbehoud behartigt de belangen van de natuur en de belangen van de mensen die willen genieten van die natuur.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

2 reacties

  1. veel eigenaren hebben totaal schijt aan alles en daar gaat zo’n stukje niets aan veranderen …..
    er is maar één manier om deze hardleersen aan te pakken en dat is de portemonnee

  2. Als hondenbezitter met ik het helemaal met u eens.Ook hier geldt helaas dat de goede (die gewoon de kak opruimen en de hond loslaten waar het kan EN: hun hond onder controle hebben) de dupe worden van de slechte.Streng handhaven is hier de oplossing.Dan kunnen de handhavers hopelijk ook meteen optreden tegen de vele mountainbikers die als idioten door de losloop gebieden crossen,een gevaar zijn voor hond en baas en ook de natuur vernielen door de heleboel aan gort rijden .Als voorbeeld noem ik even het gebied rond de ijsbaan.Het natuurgebiedje is losloop gebied maar alle paadjes zijn modderpoelen geworden door illegale fiets cross praktijken.Gebied is natuur en wordt onderhouden door Landschapsbeheer.De fietsers daar richten veel meer schade aan dan de loslopende honden.Terwijl er op diverse plaatsen officiele parcouren voor hen zijn aangelegd.
    Maar ja schijt aan alles ,zoals u het zo mooi zegt.Ook die lui gewoon in hun portemonnee pakken dan.
    O ja dan zal ik het maar niet over de paardenstront hebben .Laatst een wandeling door Huisduinen gemaakt met regenachtig weer.Je kon er zowat schaatsen over de paardenstront.

Wellicht ook interessant

Back to top button