Hollands Kroon

Den Oever krijgt grootste pompen van Europa: voorbereid op extreem hoogwater

Advertentie:

Den Oever – Bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat bij Den Oever twee hypermoderne gemalen met elk drie gigantische pompen. Hiermee kan de komende decennia voldoende water uit het IJsselmeer worden afgevoerd. De bouwkuipen van zeventien meter diep zijn inmiddels gegraven.

In het ontwerp van de pompgemalen zijn zes van de grootste pompen van Europa opgenomen. Elke pomp is ongeveer vijftien meter hoog en kan het water 4,6 meter hoog oppompen. Ze zijn gemaakt van aluminiumbrons en staal en wegen ruim 100 ton per stuk. Dankzij deze indrukwekkende specificaties kunnen de pompgemalen zelfs bij extreme weersomstandigheden voldoende water de Waddenzee in pompen. Als het nodig is, voeren ze op vol vermogen liefst 300.000 liter water per seconde uit het IJsselmeer af. Daarmee vullen de pompen een Olympisch wedstrijdzwembad in 5 seconden.

Naar verwachting hoeven deze technologische staaltjes op het gebied van watermanagement de eerste jaren na oplevering alleen bij extreme afvoercondities ingezet te worden. “Met de pompen lopen we vooruit op de muziek”, vertelt Peter Jansen van Rijkswaterstaat. “Ons motto is: spuien als het kan, pompen als het moet. Bij eb voeren we het overtollige water van het IJsselmeer via de spuisluizen af naar de Waddenzee.” Door de stijging van de zeespiegel wordt het natuurlijk verval tussen IJsselmeer en Waddenzee kleiner en kan er minder worden gespoten. Bovendien wordt er meer water naar het IJsselmeer aangevoerd vanuit rivieren en omliggende gebieden. Om blijvend voldoende water te kunnen afvoeren, komen er twee extra spuisluizen. “Maar op termijn is spuien alleen niet voldoende”, zegt Jansen. “Vanwege de stijgende zeespiegel en extremer weer moeten we in de toekomst steeds vaker water afvoeren door te pompen. Dan komen deze nieuwe pompgemalen in actie. Zo voorkomen we dat het waterpeil in het IJsselmeer te hoog wordt.”

Toon meer

Odessa Langeveld

Odessa is stagiaire bij Regio Noordkop. Ze studeert aan het ROC van Amsterdam en woont in Anna Paulowna. Ze is bereikbaar via odessa@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button