Dames Dozy Bv Den Helder doen goede zaken

Den Helder – De basketbalsters van Dozy Bv hebben koningsdag in de eerste play-off wedstrijd de overwinning naar zich toe getrokken en doen daarmee goed zaken in de strijd om het landskampioenschap. In de met spandoeken en driehonderd ballonnen versierde sporthal Sportlaan vond een waar gevecht plaats met mede-finalist Consult Binnenland uit Barendrecht. De onderlinge strijd ging lang gelijk op, echter in de slotfase trok Den Helder aan het langste eind.

De dames staan al sinds 2009 droog om de beste van Nederland genoemd te mogen worden. Een titel waar ze na de winst van vanavond nog maar een overwinning vanaf zijn. Het eerste kwart begonnen beide teams wat gereserveerd, getuige de 9-9 stand halverwege. Sanne van Poelgeest had al snel twee persoonlijke fouten achter haar naam staan. Met een driepunter van Kiki Fleuren eindigde het eerste kwart met minimale voorsprong voor Den Helder: 17-16.

In kwart twee liep Van Poelgeest als snel tegen haar derde fout aan en kon uitblinker aan de zijde van Binnenland, Eline Kasius, met twee vrije worpen de stand naar 17-18 brengen. Met scores van Zoe Slagter en een driepunter van Janiek van Veen was het voordeel heel even aan de kan van de Helderse dames. Jamailah Adams schoot het voordeel weer naar de kant van de bezoekers met een driepunter in de zoemer van de schotklok: 24-25. Toen de licht geblesseerde (enkel) Kourtney Treffers haar eerste scores liet noteren, werd het eerste kleine gaatje geslagen: 28-25. Treffers, die overigens een belangrijk aandeel leverde met een totaal van vijftien rebounds. De rust werd bereikt met 39-34 op het scorebord.

Makkelijke avond?
Na de rust leek het erop dat Den Helder een makkelijke avond tegemoet ging, toen via 46-35, twee steals op rij en een prachtige pass achter de rug langs van Fleuren op Treffers, het scorebord 52-38 aanwees. Bij 56-41 was de marge vijftien punten en leek de eerste overwinning in de maak. Fleuren behaalde haar vierde persoonlijke fout en daarmee mocht Kasius namens Binnenland aanleggen vanachter de vrije worplijn. Diezelfde Kasius zorgde er eigenhandig voor dat de bezoekers uit Barendrecht terugkwamen in de wedstrijd. Binnen ‘no – time’ was de score weer gelijkgetrokken door de uitblinkende Kasius: 58-58, aan het einde van kwart drie.

In de laatste tien minuten werd de score geopend door routinier Maaike Klein. Binnenland-coach Van Rangelrooij was het niet eens met de arbitrage en bekocht dit met een technische fout. Den Helder nam weer de leiding: 63-58. Toch klampten de bezoekers andermaal aan en weer was de stand in evenwicht: 63-63. Van Veen schoot twee van haar drie driepunters raak en met nog vijf minuten te spelen was het voordeel weer aan de Helderse zijde: 71-65.

Aansluiting
Van Poelgeest moest met vijf fouten naar de kant. Met nog zo’n twee minuten te gaan kon Kasius voor aansluiting zorgen, maar zij miste beide vrije worpen. Via Slagter en Fleuren (die niet veel later ook met vijf fouten het veld moest verlaten) werd het 78-69. Ook Curran kon de strafbank opzoeken met het maximale aantal fouten. Met nog minder dan een minuut was het voordeel voor Dozy BV 80-75. Binnenland probeerde nog te forceren, maar nadat een wanhoops-driepunter uit de ring draaide waren de kansen om een voorsprong in de finale te nemen voorbij. Klein mocht namens Den Helder de zwaarbevochte overwinning vanachter de vrije worp lijn veiligstellen: 82-75.

Donderdag is de tweede wedstrijd in Barendrecht en kunnen de Helderse basketballers bij een overwinning kampioen van Nederland worden. Mocht dit niet lukken dan is aanstaande zaterdag een derde wedstrijd in sporthal Sportlaan.