Kop van Noord-HollandOverige

KopGroep Bibliotheken organiseert online lezing over Poolse kunst

Adverentie

Kop van Noord-Holland – Een online lezing over Poolse kunst wordt dinsdagavond 11 mei georganiseerd door KopGroep Bibliotheken. Daarvoor neemt Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend de deelnemers mee naar het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was.

De stad was ooit de hoofdstad van een dubbelmonarchie, die van Polen en Litouwen, en waar tot op heden de schilderachtige sporen van de geschiedenis het straatbeeld bepalen. Ook een stad die in de negentiende eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession.

Kennismaking
De enthousiaste kunsthistoricus laat de deelnemers kennismaken met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars als Stanisław Wyspiański en hun prachtige schilderijen, tekeningen en glas-in-loodramen. Dat alles wordt geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te hanteren programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor 5 euro te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button