Den HelderVideo

Zonnige Koningsdag zorgt voor drukte op de vrijmarkt: “Gewoon lullen als Brugman” (video)

Advertentie:

Den Helder, Julianadorp – Het was drommen rond de volle marktkramen deze Koningsdag op het Loopuytpark en in de Schooten. Het onverwacht mooie weer zorgde voor een gezellige drukte bij de vrijmarkten, tot genoegen van de verkopers.

Ondanks een matige weersvoorspelling was het flink druk op de vrijmarkten. Het zonnetje scheen dan ook, de koude wind bleef uit, en de verkopers hadden er zin in. Traditiegetrouw waren veel mensen al vroeg aanwezig om het beste plekje op de markt te veroveren. “Ik was hier om zes uur”, vertelt een meisje. Op de markt in de Schooten is zij druk met de verkoop van cake en limonade. “Het was best wel vroeg uit bed, maar we verkopen ook goed.” Een tweetal vriendinnen staan op het Loopuytpark in Julianadorp kou te kleumen in de schaduw. “Ik was er om kwart over zes, en alsnog te laat. Ik wilde eigenlijk in de zon staan, maar dat kon al niet meer!” Toch mag dat de pret niet drukken: “Nee helemaal niet, het is hartstikke leuk. Wil je nog een boot kopen?”.

De veelal jonge ondernemers achter de verkoopwaar deden hun uiterste best om een extra zakcentje te verdienen, en er werd dan ook strak onderhandeld. “Je moet de prijs goed omhoog krijgen natuurlijk”, vertelt het meisje achter de limonade. “Als iemand zegt, ‘drie euro’, dan zeg je, ‘drie vijftig’, en dan gewoon steeds hoger gaan.” Ook de twee vriendinnen in de schaduw weten wel raad: “Gewoon lullen als Brugman. En natuurlijk lief lachen!”

Naast de kleedjes en kramen die vol lagen met het resultaat van een grondige zolderopruiming werd er ook flink wat af gemusiceerd en werden er spelletjes gespeeld. Bij het rad van fortuin op het Loopuytpark konden kinderen een scala aan mooie prijzen winnen, en in MFC de Boerderij kon er naar hartenlust worden gesjoeld. Buiten de boerderij klinkt een vrij geïnterpreteerde versie van het Wilhelmus uit de speakers van een keyboard. “Ik heb al 50 euro opgehaald”, vertelt de jonge eigenaresse achter de toetsen. “En ik denk dat ik de zestig wel ga halen.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button