Den Helder

SBCE: Den Helder krijgt financiële problemen

Adverentie

Den Helder – Nu onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangetoond dat bijna 90 procent van de gemeentes door de coronacrisis financiële problemen en bijna 50 procent zelfs grote financiële problemen verwacht, roept het bestuur van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder (SBCE) het gemeentebestuur nogmaals dringend op om af te zien van haar ‘financieel onverantwoorde stadhuisplannen op Willemsoord’.

Op maandag 25 mei maakten 1 Vandaag en de VNG de resultaten bekend van hun onderzoek onder de Nederlandse gemeenten. VNG-voorzitter Jan van Zanen, tevens burgemeester van Utrecht, vindt de resultaten ervan schrikbarend. Maar liefst 87 procent van de gemeenten verwachten financiële problemen door de coronacrisis en 48 procent grote financiële problemen. ”Gemeentes zullen straks veel meer geld moeten uitgeven aan onder andere bijstandsuitkeringen, theaters, musea, GGD, verenigingen en handhaving van de coronaregels. Aan de andere kant komt er straks veel minder geld binnen door lagere belastinginkomsten vanwege faillissementen van bedrijven en door minder toeristenbelasting. Circa 77 procent van alle gemeentes zal de onroerendzaakbelasting (ozb) moeten verhogen om hun financiën op peil te kunnen houden.”

Volgens het bestuur van de SBCE zal de klap extra hard aankomen in Den Helder nu het Helderse gemeentebestuur 30 à 40 miljoen euro gaat uitgeven aan de stadhuisplannen op Willemsoord. De stad zal daardoor extra snel in financiële problemen komen. “De inwoners van Den Helder zullen straks met onder meer een forse verhoging van de onroerendzaakbelasting de rekening gepresenteerd krijgen”, aldus de stichting. “Volgens de door de gemeente uitgegeven Woonvisie ligt het besteedbare inkomen in Den Helder lager dan het landelijk gemiddelde. Mede hierdoor kampt een groeiende groep bewoners met betalingsproblemen.Volgens de Woonvisie komen steeds meer mensen in Den Helder onder de armoedegrens te leven en kunnen ze het zelf niet meer redden. Die groep zal straks aanzienlijk groeien. Het is dan ook immoreel om de stadhuisplannen op Willemsoord nu door te zetten.”

De SBCE heeft het gemeentebestuur hiertoe al eerder opgeroepen na waarschuwingen voor een diepe crisis door het Internationaal Monetair Fonds en het Centraal Planbureau.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button