Hollands KroonPolitiek

Gemeenteraad Hollands Kroon akkoord met groenstructuurplan

Hollands Kroon – De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het nieuwe groenstructuurplan. Het belangrijkste punt in het plan is het aanplanten van nog eens 175 bomen per jaar, bovenop de 300 bomen die de gemeente jaarlijks al plant.

De raad was het niet unaniem eens met het plan en er waren wat kritische opmerkingen en vragen. Jaap Wierdsma van GroenLinks vond het plan bijvoorbeeld niet ambitieus genoeg. Er moet volgens hem meer worden gedaan. Daarnaast ziet hij een grote tekortkoming in het feit dat er onvoldoende aandacht is voor het beheer van de nieuwe bomen. GroenLinks stemde daarom tegen het plan. Ook Dorien Sijbenga van de fractie Anders! en Sylvia Buczynski van de PvdA zagen een gebrek aan ambitie. Sijbenga zou willen dat bomen die gekapt worden ook gecompenseerd worden door het aanvullend planten van bomen. Beide stemden uiteindelijk wel in.

Over het gebrek aan ambitie zei wethouder Theo Groot dat het maximum aan te planten bomen is onderzocht door onderzoeksbureau BügelHajema en dat het plan van de gemeente heel dicht bij dit maximum zit. Er volgens Groot nu eenmaal niet meer ruimte dan de beoogde 4750 bomen de komende tien jaar, voornamelijk vanwege bestaande kabels en leidingen. Over het onderhoud van de bomen en de openbare ruimte in het algemeen vergadert de gemeente op 15 juni om 20:00.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button