JeugdKop van Noord-HollandMaritiem

Watervierdaagse met Scouts uit de regio Noordkop

Advertentie:
Boten gereedmaken voor een zeilwedstrijd op het Amstelmeer

Van Ewijcksluis – Ongeveer 100 waterscouts uit de regio Noordkop vertrokken woensdagavond naar Van Ewijcksluis voor de traditionele Watervierdaagse. Zeilen, roeien, wrikken en als het nodig is ‘jagen’, alle skills van de watersporters worden de komende vier dagen getest. Maar de grootse lol is natuurlijk nieuwe vrienden maken, waar toch veelal vriendschappen voor het leven uit ontstaan.

Diverse Scoutinggroepen
Vanuit de Noordkop doen vier scoutinggroepen mee aan deze watervierdaagse. Vita Nova uit Schagen, Aquarius uit Dirkshorn, Scouting Anna Paulowna en Jutters Willemsoord uit Den Helder. Hun tentenkamp hebben ze opgeslagen bij de manege van Van Ewijcksluis en daar wordt niet alleen geslapen maar ook gekookt en gegeten. Natuurlijk zijn het allemaal waterscouts dus het meest van de tijd brengen ze door in hun Lely vletten op het water. Dit zijn stalen boten met onder het voor en achterdek luchtkamers. Zinken kunnen ze dus niet, vollopen wel maar dat gebeurt eigenlijk nooit.

Wedstrijden

Gezamenlijk eten, slapen, en met zonnepanelen energie opwekken
De Zeilwedstrijden begonnen gelijk op de donderdag. Hier een daar al een wit snoetje want tja, dat slapen in zo’n tent met allemaal maatjes, zijn nou niet de ideale omstandigheden voor een goede nachtrust. De kou van de wind en het opspattende water van het Amstelmeer hield de scout gelukkig goed wakker. De ochtendwedstrijden verliepen prima, maar toen de zeilers ’s middags het meer opgingen voor de tweede serie trok de wind zodanig aan dat de wedstrijdleiding besloot de boten weer naar de haven te laten terugkeren. Het reven van de zeilen (door een oproltechniek het zeil te verkleinen) was niet afdoende om de veiligheid te garanderen. Overigens mogen de beste zeilers door naar de landelijke zeilwedstrijden om de eer van de Noordkop te verdedigen.

De komende dagen staan er nog verschillende wedstrijden op het programma om de skills van de waterscouts te testen, maar natuurlijk nog meer om lekker op het water bezig te zijn. Veel van de kenmerkende Lely vletten zijn de komende dagen te zien op het Amstelmeer. Er staat ook nog een dagtocht op het programma. Een kist proviand in de boot en een door de leiding uitgestippelde route varen. Hierbij mag er gezeild worden, maar ook roeien, wrikken en ‘jagen’ mogen ingezet worden als de wind het af laat weten.

Meedoen?
Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen met een scoutinggroep bij hen in de buurt om kennis te maken. Bij Jutters Willemsoord uit Den Helder zijn kinderen vanaf 4 jaar welkom bij de Bevers. Voor de waterscouts moet je toch iets ouder zijn, maar kan je via de Bevers en de Welpen al veel echte scouting vaardigheden opdoen. Vanaf twaalf jaar kan je bij de waterscouts terecht voor het echte waterwerk en het halen van diverse zeildiploma’s. Je kunt bij Jutters Willemsoord 4x gratis meedoen om te kijken of het iets voor je is.

Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button