Jeugd

De Rank grijpt net naast podium op NK Schooldammen in Julianadorp

Advertentie:

Julianadorp – Het Juniorcollege in Julianadorp was zaterdag omgetoverd tot een ware damarena. De onderwijslocatie vormde namelijk het decor van het Nederlands schooldamkampioenschap Welpen (tot en met groep 6). Basisschool de Rank uit Julianadorp eindigt nipt achter de nummer drie.

26 damteams uit heel Nederland waren zaterdag naar Julianadorp afgereisd om in tien ronden volgens het Zwitsers systeem te strijden om de nationale titel. Om 10:30 uur werden de deelnemers namens de Helderse Damclub welkom geheten door wethouder Fortegui Camara. Hij merkte onder andere op dat 75 jaar na het eerste schooldamtoernooi van Nederland, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van HDC, met deze finale het schooldammen weer thuis was.

De finale was vanaf de eerste ronde een geweldige strijd met vele hoogstaande partijen. Paatselijke favoriet de Rank 1, bestaande uit Yaden Lin, Zephyr Falkenburg, Felicia van Veen en Jip de Jong, begon de eerste ronde met een overtuigende 8-0 zege tegen de Vossenburcht uit Winschoten. De tweede ronde moest de Fakkel 1 uit Goudriaan worden bestreden. Door snel en wat minder geconcentreerd spel, werden de partijen op bord twee en drie verloren. In een alles of niets poging werd bord vier gewonnen en op bord één geremiseerd en dus onnodig verloren. Deze nederlaag bleek aan het eind van de dag wel heel duur en vooral zuur.

Tegen de Ark uit Den Haag, was iedereen weer scherp en werd weer met 8-0 gewonnen. Tegen de Parel uit Wapenveld (7-1), de Tarissing uit Rinsumageest (6-2) werd eveneens gewonnen. In ronde zes moest tegen koploper Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas worden aangetreden. Na een lange en spannende strijd werd met 5-3 verloren. Daarna werd gewonnen van de Tangram uit Rotterdam (5-3), gelijkgespeeld tegen de Wolderweide uit Harderwijk (4-4) en weer gewonnen van de Eben Haezerschool uit Hollandscheveld (1-7) en van de Prins Willem Alexanderschool uit Laren Gelderland (7-1).

Eindstand
Nadat alle kruitdampen boven de borden was opgetrokken, bleek de volgende eindstand bereikt. Groen van Prinstererschool (Oud-Alblas) mag de titel Nederlands Kampioen schooldammen dragen. De Fakkel uit Goudriaan werd tweede en de derde plaats was voor Wolderweide uit Harderwijk. De Rank was op minimaal verschil achter hen geëindigd. De Rank 2, die als reserve mocht meespelen, wist na twee overwinningen en drie maal gelijkspel op de 22e plaats nog vier teams achter zich te laten.

Foto: Wim van Tiel.
Foto: Wim van Tiel.
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button