Hollands KroonPolitiek

GroenLinks stelt vragen over vestigingsbeleid datacenters in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Datacenters en windmolens leiden tot veel discussie in Hollands Kroon. “Datacenters claimen de volledige capaciteit van windmolens in het polderlandschap en de belastingbetaler betaalt mee aan de € 660 miljoen subsidie die het Zweedse bedrijf Vattenfall ontvangt. Ook betalen burgers via hun energierekening voor de opslag van duurzame energie (ODE)”, zo laat de fractie van GroenLinks in Hollands Kroon weten.

De partij geeft aan dat datacenters in 2030 zelfs achtmaal meer energie nodig zouden hebben dan nu. “Waar dat vandaan moet komen, is onbekend. Door de energiebehoefte van datacentra waarschuwen netbeheerders nu al voor meer storingen in de stroomvoorziening en hoge kosten voor aanpassing van het stroomnet.”

Ook in andere gemeentes speelt dit. “Haarlemmermeer heeft daarom besloten tot een “pauze” van een jaar om met de datacenters te onderhandelen over de vestigingsvoorwaarden. In Hollands Kroon gebeurt dat niet en is een derde datacentrum in aanbouw en een vierde ingetekend. Volgens het college, bij monde van wethouder Groot (CDA), kunnen we zelfs niet zonder datacenters omdat ze goed zijn voor de economie. Zijn collega-wethouder Meskers (VVD) vindt dat Hollands Kroon “goed in de wedstrijd” zit.”

De datacenters zouden ook groene energie gebruiken, hun restwarmte leveren aan de kassen en Middenmeer en voor 1500 solide banen voor inwoners van de gemeente zorgen. “De wens blijkt hier de vader van de gedachte te zijn”, aldus de fractie van GroenLinks.

GroenLinks heeft het college gevraagd aan te geven welke belangen van Hollands Kroon zijn meegewogen in het vestigingsbeleid voor datacenters en hoe dit is vertaald in de vestigingsvoorwaarden. GroenLinks heeft 20 vragen gesteld over de vestiging van datacenters in Hollands Kroon die via de link tinyurl.com/yawgfofg te lezen zijn.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button