Plan energiecoaches aangepast: Kleiner aandeel loonkosten

Den Helder – De plannen van het Helderse college voor het aanstellen van energiecoaches om minimahuishoudens te helpen bij het besparen op de energierekening komt met enkele aanpassingen terug naar de gemeenteraad. Eerder werd in de commissievergadering de zorg geuit dat een te groot deel van het budget naar het salaris van de coaches zou gaan, waardoor er maar weinig overbleef voor energiebesparende producten voor de inwoners.

Van het totale budget van €546.863,- zou in het oorspronkelijke plan €315.000,- worden besteed aan het salaris van de zeven coaches. Slechts een derde van het budget gaat dan echt naar de inwoners, in de vorm van energiebesparende producten. Wel zouden de coaches allemaal mensen zijn die momenteel een bijstandsuitkering ontvangen van de gemeente. Doordat zij een inkomen krijgen vervalt de uitkering, waarmee Den Helder €126.000,- bespaart. Toch was de reactie van de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling op de plannen van wethouder De Vrij niet zo positief: De verhouding tussen de gerealiseerde besparingen en het salaris van de coaches was scheef, zei bijvoorbeeld Nico de Vos van Samen Actief.

Volgens Paul Houben van Beter voor Den Helder zou de impact van het oorspronkelijk plan maar klein zijn. Partijen als GroenLinks en Behoorlijk Bestuur brachten in dat zij liever zien dat het volledige budget naar een eenmalige aankoop van energiebesparende middelen gaat, bijvoorbeeld in de vorm van een voucher. Michel Pastoor van laatstgenoemde partij vroeg zich hardop af of het advies van de energiecoaches wel nut zal hebben: “Denkt u nu echt dat onze inwoners niet weten dat een ledlamp zuiniger is dan een gloeilamp?” Juist de tweezijdigheid van het plan, het feit dat ook mensen uit de bijstand worden geholpen, maakt het volgens de portefeuillehouder een goed idee. Daarnaast is het feit dat de hulp geen volledige oplossing biedt volgens De Vrij geen reden om het niet te doen: “Alle beetjes helpen.”

Compromis
Het nieuwe voorstel is in wezen een compromis tussen het door verschillende partijen voorgestelde alternatief, het uitdelen van vouchers, en het oorspronkelijke plan. In plaats van zeven energiecoaches worden het er vijf, en in plaats van een jaar worden ze voor een half jaar in dienst genomen. Zo is er niet €315.000,- nodig voor hun salaris maar slechts €115.000,-. Er blijft zo meer geld over voor energiebesparende producten. De coaches zullen nog steeds langs de deuren gaan, omdat het college van mening is dat direct contact met inwoners zorgt voor bewustwording. Omdat de energiecoaches slechts een half jaar de tijd hebben wordt er rekening gehouden met de mogelijkheid dat het budget niet volledig besteed kan worden. Resterende gelden worden uitgegeven aan pakketten met energiebesparende producten.

Mobiele versie afsluiten