Den HelderUitgaan

Aandacht voor Brugwachtershuisje met gratis workshops

Advertentie:

Den Helder – Aan het Ankerpark staat het oudste brugwachtershuisje van Den Helder. Het huisje werd rond 1870 gebouwd toen de Ankerparkbrug de Visbuurt nog met de haven verbond. Die brug is er niet meer, maar het huisje staat er nog steeds. Zonder functie is het huisje vervallen en staat het al een hele tijd leeg. Kunsthal 45 en Triade organiseren 15 juli een aantal workshops rondom het Brugwachterhuisje.

Eind 2021 heeft de gemeente het eigendom van het pandje overgenomen en is het aangewezen als gemeentelijk monument. De gemeente Den Helder gaat aan de slag om het huisje op te knappen. Een dergelijke renovatie is alleen toekomstbestendig als er ook een passende nieuwe functie voor het pandje wordt gevonden. Samen met Stichting Brugwachtershuisjes gaan ze op zoek naar een nieuwe bestemming voor het huisje. Om aandacht te krijgen voor dit project is een samenwerking aangegaan met Triade en Kunsthal 45 die op zaterdag 15 juli een aantal workshops zullen verzorgen waarin het Brugwachtershuisje centraal staat. De resultaten uit deze workshops worden tijdens Open Monumentendag tentoongesteld.

Zo vindt de workshop smartphone fotografie plaats. Geïnteresseerden wordt verzocht om 10:00 uur te verzamelen bij Triade. Daar krijgen zij koffie en thee. Om 10:15 volgt een introductie met tips & tricks van Fred van Eck. Deze workshop geeft inzicht in alle mogelijkheden die de telefoon heeft op het gebied van fotograferen. Om 11:30 uur stappen de deelnemers op de fiets en rijden zij onder begeleiding van Fred naar het Brugwachtershuisje. Daar worden ter plekke foto’s gemaakt en kijkt Fred mee bij de geschoten plaatjes. Dat kunnen gedetailleerde foto’s zijn van het Brugwachtershuisje of foto’s van het hele Brugwachtershuisje in de omgeving. Ook hier geeft Fred nuttige tips om tot een geweldig resultaat te komen.

Om 13:00 uur staat het iedereen vrij nog even door te fietsen naar de andere Brugwachtershuisjes in Den Helder. Het staat een ieder vrij ook deze huisjes te fotograferen. Iedereen kan hierna thuis aan de slag met het eventueel nabewerken van de foto’s (als dit nodig is). In de week na de workshop leveren deelnemers hun mooiste foto in bij Fred en krijgen zij op deze foto feedback van de docent. Jouw mooiste foto wordt vervolgens afgedrukt op A4 en wordt onderdeel van de tentoonstelling over Brugwachtershuisjes in Triade tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september. Na dit weekend mag iedereen zijn eigen foto komen ophalen.

Teken- en schilderworkshop
Daarnaast is er de workshop ’teken- en schilderworkshop’. Geïnteresseerden wordt verzocht om 09:30 uur bij Triade te verzamelen per fiets. Onder begeleiding van de docent Ingrid Davids wordt er daarna naar het Brugwachtershuisje gefietst. Daar worden ter plekke foto’s gemaakt. Dat kunnen gedetailleerde foto’s zijn of foto’s van het hele Brugwachtershuisje in de omgeving. Na de fietstocht is er koffie en thee voor de deelnemers.

Van 11:00 tot 12:30 uur vindt de workshops tekenen en schilderen plaats. Bij Triade staan in het tekenlokaal verschillende materialen klaar zoals acrylverf, aquarelverf, Oost-Indische inkt en pastelkrijt. Er kan gekozen worden met welk materiaal wordt gewerkt. Er is onder meer papier en karton aanwezig. Beeldend kunstenaar Ingrid Davids geeft tips over welk materiaal te gebruiken voor welke foto. De lunchpauze vindt van 12:30 tot 13:00 uur plaats. Geïnteresseerden wordt verzocht zelf lunch mee te nemen, voor koffie en thee wordt gezorgd. Van 13:00 tot 15:00 uur wordt de tekening of schildering verder afgemaakt.

Open Monumentendagen
De werken worden tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september tentoongesteld bij Triade (tussen 12.00 en 15.00 uur) en bij Kunsthal 45, Kroonpassage 36 in Den Helder (tussen 13.00 en 17.00 uur). Deelname aan de workshops is gratis. Vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan tot 5 juli via info@triade-denhelder.nl.

Dit programma is een samenwerkingsverband tussen Kunsthal 45 en Triade en is mogelijk gemaakt door de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes in nauw overleg met de gemeente Den Helder.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

2 reacties

  1. Met andere woorden, voorlopig doen ze nog niks aan het huisje!!

  2. al jaren wordt er van alles beloofd maar ondertussen is er van het huisje eigenlijk niets meer over…… zal eerdaags wel plat moeten als Damen extra ruimte nodig heeft als ze het dok op Willemsoord niet meer mogen gebruiken na de verhuizing van de overgevoelige ambtenaartjes

Wellicht ook interessant

Back to top button