Den HelderVideo

‘Eigenzinnig gebouw’ moet het hart van de gemeente vormen (video)

Advertentie:

Den Helder – De werkzaamheden aan het Helderse stadhuis op Willemsoord naderen voltooiing. Op 27 juni ontving wethouder Michiel Wouters uit handen van Marichel Weel (directeur-bestuurder Zeestad) de sleutel. Daarmee zijn de gebouwen opgeleverd en is het beheer officieel overgedragen aan de gemeente, die aan de slag gaat met het afronden van de werkzaamheden.

Architect Jan-Peter Wingerder noemt gebouw 66 “eigenzinnig”. De van oorsprong mastenmakerij stamt uit 1826 en is een Rijksmonument. Dat betekent dat er bij het ontwerp niet af mocht doen aan de cultuurhistorische waarde van het pand en dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed alle ontwerpen moest goedkeuren. Het betekende bijvoorbeeld dat er geen zonnepanelen op het dak geplaatst mogen worden.

Op andere gebieden kreeg de ontwerper juist meer ruimte dan verwacht: de publieksruimte is veel lichter dan eerst door de toevoeging van dakramen en op de meeste plekken zijn akoestische panelen in het plafond geplaatst. Alleen in de commissiekamer zijn die panelen weggelaten, want daar zijn het dak en de muur tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgebouwd na een bombardement. Die aanpassingen moesten zichtbaar blijven, om recht te doen aan de geschiedenis van het gebouw.

Het project kon op veel weerstand rekenen. “Alle officiële procedures zijn doorlopen, maar we hebben natuurlijk onze periodes gehad”, zegt wethouder Wouters daarover. “We hebben het gebouw in grote lijnen in stand gehouden, maar ook geschikt gemaakt voor gebruik in deze tijd. Volgens de Raad voor het Cultureel Erfgoed is dat de beste manier om het te bewaren.” Wethouder Wouters nodigt iedereen, ook de tegenstanders, van harte uit om een kijkje te nemen in het gebouw.

De officiële ingebruikname is op 28 september en rond die tijd volgt een opening voor de inwoners. Nieuwsgierigen kunnen tijdens SAIL al terecht in de publieksruimte, in het middenschip is dan een informatiebalie voor de bezoekers.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

5 reacties

 1. Ze zijn nu echt de kluts kwijt
  Eerst een bestuurder die beweerde dat Willemsoord mooi centraal lag in Den Helder
  En nu een die zegt dat het het hart van de gemeente moet zijn…
  Wees maar trots op deze buitensporige uitgaves terwijl er miljoenen tekort zijn bij afdeling WMO, waar mensen maanden lang op hulpmiddelen moeten wachten.
  En dan hier vol trots ons nieuw gemeentehuis promoten?
  Voor ons om de hoek goed te bereiken maar vanuit Nieuw Den Helder als je afhankelijk ben van openbaar vervoer onbereikbaar,

 2. Begrijp sowieso niet waarom het nodig is om het Stadhuis te “verplaatsen” naar Willemsoord, Kerkgracht voldoet prima en het personeel wat al op kantoor a/d gang moet hoef niet per se In het Stadhuis.
  Dan wordt toch met héél veel kosten en tegen de wens van de burgers van D-H in het Stadhuis op Willemsoord geplaatst.!!
  Geb. 72 én geb. 66 worden daarvoor nodig geacht.
  Geb. 72 is zó groot daar is toch wel voor iedereen een plekje te vinden….alles hoeft toch niet zó groot en ruim te zijn, het zijn werkplekken en géén Paleis vertrekken, m.a.w. het historisch geb. 66.. waarom is dát dan ook nog nodig als ruimte voor het Stadhuis, dit is echt grootheidswaanzin voor zo’n kleine gemeente als D-H is.

 3. Mensen stop eens een keer met dat eindeloos doorzeiken over het stadhuis! Het is er nu…. kogel is door de kerk!
  Den Helder moet vooruit! Er zijn legio redenen te geven waarom het niet had moeten gebeuren en legio alternatieven waar dit geld ook aan besteed had kunnen worden. Het zijn allemaal keuzes! Het stadhuis als nieuw was er een van.Alle veranderingen, nieuwbouw,activiteiten en opknapbeurten die al jaren gebeuren maken onze stad toekomstbestendig met een nieuwe frisse uitstraling. (👍 zeestad!) Daar hoort een prachtig stadhuis met uitstraling bij!

  Gemeente Den Helder en inwoners, gefeliciteerd! We hebben een prachtig nieuw stadhuis!

 4. Nou wat een prachtig gebouwen zeg. niet om aan te zien .
  zonder van het geld. Dat gebouw waar de markten werden gehouden is behoorlijk verkracht ziet er niet uit en dan die andere gebouw is ook echt super lelijk geworden lijk wel roest wat er op zit niet normaal.

 5. De wethouder zegt met iedereen over de plannen te hebben gepraat , volgens mij heeft hij met niemand gepraat hij heeft gewoon zijn zin door gedramd van inspraak was geen sprake

Wellicht ook interessant

Back to top button