Hollands Kroon

Informatieborden maken erfgoed Hollands Kroon zichtbaar

Advertentie:

Hollands Kroon – Eigenaren van een historisch of monumentaal gebouw konden ongeveer een jaar geleden een gratis monumentenschildje of informatiebord aanvragen bij gemeente Hollands Kroon. Zij laten nu weten dat dit initiatief een groot succes is. De herkenbare informatieborden en monumentenschildjes van de ANWB geven extra zichtbaarheid aan het erfgoed.

Een monumentenschildje is een goede manier om in één oogopslag te laten zien dat er iets bijzonders staat. Er zijn drie verschillende soorten monumenten: rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Door de QR-code op het schildje te scannen kan er extra informatie worden opgezocht over het betreffende gebouw. Op de website www.bezoekhollandskroon.nl/te-doen/monumenten staat meer informatie over de historische gebouwen in Hollands Kroon.

De herkenbare bruine informatieborden van de ANWB worden in heel Nederland gebruikt om informatie te geven over historische gebouwen. De afgelopen weken heeft de gemeente op 36 verschillende plaatsen in Hollands Kroon deze borden geplaatst. In een persbericht bedanken zij alle eigenaren die zich hebben aangemeld bij de gemeente voor het plaatsen van een bord op een lessenaar of direct aan de gevel.

Informatiebord aanvragen
Gemeente Hollands Kroon vindt het belangrijk om het erfgoed herkenbaar en zichtbaar te maken. “We hebben al veel positieve reacties ontvangen op de informatieborden. Daarom starten we met een tweede ronde om informatieborden te plaatsen bij historische gebouwen.” Het is de hele zomer mogelijk om een informatiebord aan te vragen. Het gebouw hoeft geen monumentale status te hebben. Er moet wel een verhaal bij te vertellen zijn dat interessant is voor voorbijgangers en toeristen. De gemeente plaatst geen borden zonder de toestemming van de eigenaar.

Van dinsdag 27 juni tot en met maandag 4 september 2023 kunnen inwoners van de gemeente een aanvraag doen voor een informatiebord. Na ontvangst van de aanvraag wordt gekeken of de locatie geschikt is voor een bord en er voldoende te vertellen is. Voor het plaatsen van de borden is Hollands Kroon afhankelijk van de ANWB. De gemeente gaat ervan uit dat de borden die deze zomer worden aangevraagd, in het voorjaar van 2024 geplaatst kunnen worden.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button