
Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder heeft een locatie gevonden die geschikt is voor de bouw van een kleine modulaire kernreactor, ofwel een SMR (Small Modular Reactor). Dat blijkt uit een informatieve brief aan de gemeenteraad. Het college zegt niet om welke locatie het gaat, maar volgens de burgemeester en wethouders is op deze plek voldoende ruimte beschikbaar, past de realisatie van een SMR bij het karakter van en de ambities voor het gebied en zijn er op voorhand geen belemmeringen te vinden.
Een aantal initiatiefnemers zijn concreet geïnteresseerd in de bouw van een SMR in Den Helder, zo blijkt uit de raadsinformatiebrief. Het is evenmin bekend wie deze initiatiefnemers zijn. Wel meldt het college dat ondernemers niet alleen geïnteresseerd zijn in een SMR vanwege de productie van elektriciteit voor de gemeente en de regio, maar dat zij ook denken aan warmte voor stadsverwarming en industriële processen, zoals de productie van waterstof of synthetische brandstoffen voor bijvoorbeeld de scheepvaart of zwaar vrachtverkeer.
De interesse van het college en (deel van) de gemeenteraad in de realisatie van een kleine modulaire kernreactor past binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn. “Een SMR is een mogelijke bouwsteen die niet alleen een rol kan spelen op lokaal niveau maar ook op regionaal niveau”, aldus het college. Rond de jaarwisseling wordt de raad verder geïnformeerd over de uitkomsten van de verkennende gesprekken met onder meer het Rijk en de provincie over de bouw van een SMR in Den Helder.
Lekker transparant ook. “We zijn eruit hoor! Maar we zeggen verder lekker niets!”
Kan ik me wel iets bij voorstellen: de pleuris die dan uitbreekt….! Maar transparant? Nee, inderdaad, dat zeker niet…
Die pleuris breekt dan alleen maar wat later uit. Beter nu eerlijk zijn, dan straks een “stiekeme verrader”.
Denk naast de NAM kade op oostoever ivm het opstarten van het waterstof proces bij de NAM op zee
Zo snel mogelijk beginnen met bouwen!! Kernenergie is onontkoombaar. En natuurlijk zijn er weer mensen tegen, NIMBY. Altijd zijn er wel mensen ergens tegen, maar we kunnen het niet iedereen naar ’t zin maken. Dus niet te lang getreuzeld, beginnen!
Er zijn altijd mensen voor, we kunnen het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken, dus overleggen met de burger etc zoals het hoort. Je lijkt wel een dreinend kind.
Juist geen dreinend kind. Mensen die overal tegen zijn en op de weg gaan liggen dan wel een kort geding aanspannen zijn dreinende kinderen. Even goed lezen meneer Jellema…..
Zet maar op de Linieweg. Oh nee wacht daar woont meneer NIMBY zelf.
Precies dus wordt wel weer nieuw Den Helder het afvalputje
Heeft het college ook al uitgelegd dat het elektra netwerk een open systeem is en dat een kernreactor aangesloten op dit open systeem het hele open netwerk voedt ! I en dat wanneer het elektra netwerk in Den Helder wordt afgesloten van het open netwerk de aansluiting van deze kerncentrale de stroomprijs onbetaalbaar zal zijn ? En is er een college lid of gemeenteraadslid dat mij hier gemotiveerd uitlegt dat ik het fout zie ? En dat er politieke lingen zijn die hiermee inzetten op het verwijderen van die vernietigende windmolens ?
De onduidelijkheid is absurd. Er wordt niet verteld met welke partijen er gewerkt wordt, er wordt blijkbaar ook geen aanbesteding gedaan, en de lokatie is nu ook geheim? Sinds wanneer is openbaar bestuur iets wat achter gesloten deuren gebeurt? Dat is toch bizar. Waarom? Wordt tijd om deze info op te eisen.
De Nollen zou een prachtige locatie zijn .
Misschien een idee om het kernafval weer, zoals vroeger met afval, in het Quelderduin te dumpen. Zand erover.
B&W heeft een geschikte locatie. Hiep, hiep, hoera. Maar waar wordt niet bekend gemaakt. Zou het dan Kooyhaven zijn?
SMRs zijn nog in testfase. Er draait nog nergens zo’n installatie. Duurt nog jaren voor ze gecertificeerd zijn.
De Small Modular Reactor is fictie. Indien men deze techniek van kernfusie werkelijk operationeel ontwikkeld is het waarschijnlijk een mooie oplossing De mens is hiertoe echter (nog) niet in staat. Veel mensen die vóór kernenergie zijn, verkeren in de veronderstelling dat deze techniek al beschikbaar is. Deze verwarring geeft voor velen aanleiding om open te staan voor de nu functionerende techniek van kernsplitsing. Deze kernenergie laat een hoeveelheid afval na dat 1.000.000 jaar, minstens 4.000 generaties (duurzaam) levensbedreigend is. Hiervoor bestaat geen oplossing. De hoge kosten staan de investeringsmogelijkheden voor een werkelijk duurzame energietransitie in de weg. Zelfs onze gemeente besturen zijn kennelijk tegenwoordig bemenst door personen waar alle kennis ontbreekt.