Den Helder

Masterplan De Nollen is uitgewerkt, nu de financiering nog

Advertentie:

Den Helder – Stichting De Nollen werkt nog altijd aan de afronding van het totaalkunstwerk in het natuurgebied naast Station Den Helder Zuid, inclusief de afbouw van het museum. Het bouwkundige ontwerp, museale concept en bedrijfsplan zijn inmiddels opgesteld. De stichting noemt dat in zijn geheel het Masterplan. Het komende jaar zal de stichting zich vooral richten op het werven van fondsen om de financiering rond te krijgen. De verwachte totaalkosten zijn ruim 8 miljoen euro, waarvan de gemeente Den Helder 1,2 miljoen euro betaalt.

De bijdrage van de gemeente wordt pas uitgekeerd als de rest van de financiering rond is. Het is aan stichting De Nollen om het overige benodigde bedrag binnen te halen. Hiervoor heeft de stichting contacten gelegd met verschillende fondsen en overheden. Ook wordt het totaalkunstwerk De Nollen meegenomen in de Investeringskader Waddengebied-aanvraag ‘Mee met de zee’, dat op dit moment in voorbereiding is. De verwachting is dat eind dit jaar de eerste concrete subsidieaanvragen worden gedaan en dat rond de zomer van 2025 meer duidelijkheid volgt over de beoordeling van de aanvragen.

Tegenprestatie
De Helderse raad heeft het college middels een motie opgedragen ervoor te zorgen dat stichting De Nollen met een tegenprestatie komt voor de financiële hulp vanuit de gemeente. Deze tegenprestatie moet de voordelen van De Nollen voor de inwoners van Den Helder vergroten. In een brief naar de raad geeft het college de stand van zaken wat betreft de uitwerking van deze motie.

“Er wordt gekeken naar een aanvulling ten opzichte van wat Stichting De Nollen nu al doet voor de lokale samenleving. Zo is er al een educatief aanbod voor het onderwijs, mogen twee containers met de gemeentelijke kunstcollectie opgeslagen worden in het gerealiseerde depot, wordt meegewerkt aan open monumentendag en zijn vrijkaarten beschikbaar gesteld voor nieuwe inwoners”, aldus het college. Ook worden deze zomer via een speciale actie van Citymarketing enkele vrijkaarten verloot onder alle inwoners.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

13 reacties

 1. En de gebroeders Van de Wint, de nazaten van de grote kunstenaar? Die lachen in hun vuistjes op hun riante landgoed. Wat wil je nog meer? Wonen als een God in Frankrijk en klusjesman ofwel stichtingsvoorzitter Ferdinand Vreugdenhil, de voormalige aanjager van het alom verguisde Zeestad, op pad sturen om geld in te zamelen bij de diverse fondsen, zodat zij hun mooie leventje in stand kunnen houden… Eerlijk is eerlijk: ze hebben het handig aangepakt. Dat is een kunst op zich, misschien nog wel grotere kunst dan die hun vader afleverde….

  1. Zit er eigenlijk wel een woonbestemming op de bunkers waar deze profiteurs verblijven ? of worden ze er al jaren gedoogd ? Ja profiteurs zijn het zeker , leven van subsidies en teren op de roem van hun vader en zelf nog nooit iets gepresteerd .

 2. Da moeten ze snel zijn, want in maart 2026 zijn er weer verkiezingen en dan krijgt dit college de gepaste beloning

 3. Een grof schandaal. Smijten met gemeenschapsgeld. En dan wel bezuinigen op zaken die er echt toe doen. Dat wordt bij de volgende verkiezing wel recht gezet.

 4. Subsidie zou eerlijk moeten zijn, dat wil zeggen dat alle subsidie die een gemeente uitkeert het publieke belang dient en iedereen er ongeveer evenveel voordeel van heeft. Het wordt tenslotte betaald uit belastingen, dus iedereen heeft er ook een evenredig nadeel van. Dat lijkt bij deze subsidie nogal scheef te lopen, het kleine groepje mensen wat een keer daar een rondleiding krijgt moet er alsnog voor betalen, het is niet publiek toegankelijk. De andere 99.9% heeft niets met roestig ijzer.

 5. Een leefbare stad heeft ook voorzieningen zoals musea, deze zorgen voor een aantrekkelijker vestigings- en woonklimaat, een aantrekkelijkere stad voor toerisme en een beter imago van de stad: want ik heb nog nooit iemand gesproken die negatief was over een rondleiding op De Nollen. Daarnaast zorgt een museum in dat gebied ook voor meer reuring en dus een hogere sociale veiligheid van de niet altijd veilig ervaren Burgemeester Ritmeesterweg. En ja, daar mag best wat publiek geld in geïnvesteerd worden, we leven hier niet in het Amerikaanse fondsenmodel. Er moet natuurlijk wel iets staan dat de moeite waard is (een klein museum in Huisduinen over de Atlantikwall is dat niet bleek laatst uit onderzoek), maar dit is m.i. bij De Nollen zeker het geval: Een combinatie van museum en een uniek gebied dicht bij het station. En nee, ik ben niet aangesloten bij De Nollen of wat dan ook, ik vind dat het gebied gewoon een toevoeging voor Den Helder en wanneer het museum af en draaiende zou zijn nog meer!

  1. Een uniek gebied is het zeker, maar niet toegangkelijk voor de inwoners van Den Helder. Het museum is er nog niet, zal nog wel even duren. Indien gerealiseerd zou je daar entree voor kunnen vragen, maar niet voor het open natuurterrein, aangezien dit allemaal is betaald door de inwoners van DH. En voorlopig is de loop door de Ritmeesterstraat er niet dus ook geen toezicht.
   Al jaren gaat er subsidie naar de Nollen met als voorwaarde realisering van de grijze kollossen tot museum. Subsidie is bedoeld als start ondersteuning voor evenementen of culturele instellingen met de bedoeling dat ze ooit self supporting zijn.

   1. De voltooiing van de bouw van het museum zal pas op het allerlaatste moment gebeuren, reken daar maar op. De gebroeders Van de Wint zijn natuurlijk niet gek en gebruiken die ontsierende betonnen kolossen als dwangmiddel om geld in het laatje te krijgen. En dat doet ze al jaren. Zolang die gebouwen er nog in de huidige troosteloze staat staan, meent de gemeente geen andere keuze te hebben dan mee te werken aan het ‘masterplan’ De Nollen en dit volop te subsidiëren…. Een gemeente met ballen zou zeggen: nu afbouwen of anders slopen die handel!

 6. De vraag is …wat kan de normale burger ertegen doen ? Waar moet je zijn om ook inspraak te krijgen ? Dat noem je democratie volgends mij . Het wordt van alles besloten en we moeten maar stil houdend toe kijken. Den Helder is een leuke stad, helaas worden de groei en mogelijkheden schandaalijk tegengehouden

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button