Den Helder

OM eist 15 maanden cel tegen gastouder na zware mishandeling 2-jarig meisje

Advertentie:

Den Helder – De 31-jarige D.B. uit Den Helder bleef het donderdag herhalen voor de rechtbank in Alkmaar: “Het komt door een val van het bankje”. De vrouw wordt beschuldigd van zware mishandeling van een destijds 2-jarig meisje, waarvan zij gastouder was. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk tegen de vrouw.

Het kindje was de bewuste dag bij de verdachte geweest, die thuis een erkend gastouderbedrijf had. Ze ving daar meerdere kinderen op. Het meisje zou volgens de vrouw ’s middags van een bankje zijn gevallen, waarna B. een ‘krak’ had gehoord. Ze wilde daarna niet op een van haar benen staan en had zichtbaar veel pijn, “maar ze huilde niet”. De gastouder lichtte de ouders van het kindje in en de vader spoedde zich naar zijn dochter. Onderzoek door ambulancepersoneel wees uit dat het meisje blauwe plekken had en puntbloedingen op haar onderlichaam. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis in Den Helder voor onderzoek en ging later naar Alkmaar, waar ze woont. Daar moest ze drie dagen ter observatie blijven.

Gebroken schaambeen
Na een maand werd duidelijk dat het meisje haar schaambeen op twee plaatsen had gebroken. Dat was moeilijk te zien op een scan van vlak nadat ze in het ziekenhuis was. Een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zei tijdens de zitting dat het heel zeldzaam is dat jonge kinderen hun schaambeen breken. Dat is onderdeel van het bekken. Breuken kunnen alleen ontstaan door bijvoorbeeld een auto-ongeluk of dat er fors geweld op het bekken wordt toegepast. De officier van justitie ziet daarom bewijs dat de gastouder dit heeft veroorzaakt. Niemand anders was de bewuste middag bij het kindje in de buurt, althans geen volwassene.

Maar volgens B. is zij totaal onschuldig. “Dit is heel erg om mee te maken als je niets fout hebt gedaan”, zei ze aan het eind van de zitting bij de rechtbank. De vader van het meisje zei in een slachtofferverklaring dat zijn dochter nog steeds psychisch last heeft. De ouders willen heel graag weten wat er precies is gebeurd en lieten weten in een nachtmerrie te zijn beland. Hun dochtertje had veel pijn, mocht een tijd niet normaal bewegen en is nog steeds panisch voor artsen, wat ze eerder nooit was. Ze moest veel nare onderzoeken ondergaan. “Die wens je je ergste vijand nog niet toe”, verzuchtte haar vader.

Speelgoed
De advocaat van de verdachte bepleitte vrijspraak. Volgens haar staat niet vast dat er geen andere mogelijkheden zijn, waardoor het kindje gewond kan zijn geraakt. Mogelijk was ze dat al toen ze bij de gastouder kwam, suggereerde de raadsvrouw. Of een ander kindje kon haar hard met speelgoed hebben geslagen. Overigens moest de verdachte haar kinderopvang aan huis sluiten na de beschuldiging. Hoe de rechtbank erover denkt, blijkt op 11 juli. Dan is de uitspraak.

Verslag door: Ferme Teksten

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button