ColumnPolitiek

Column: Oneerbaar voorstel met wisselend succes

Advertentie:

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft alle gemeenten in Nederland geadviseerd een niet sluitende begroting in te dienen voor de jaren 2026 en 2027, omdat het rijk na vele jaren van forse verhogingen in die jaren een verlaging van het gemeentefonds toepast.

Nu ben ik niet vies van bestuurlijke ongehoorzaamheid, maar dit oneerbare voorstel gaat wel tegen de wet in en heeft het risico dat gemeenten straks massaal artikel 12 worden. Daarnaast gaat het om een korting over alle gemeenten van in totaal 2,3 miljard, terwijl de gezamenlijke gemeenten nog 33 miljard in hun reserves verstopt hebben zitten.

Een eerste voorzichtige blik op het landelijke lokale speelveld leert dat ongeveer de helft van de gemeenten gehoor gaat geven aan de oproep van de VNG. Zo ook Hollands Kroon en Den Helder. In Hollands Kroon werd de goed gemotiveerde oproep van het college bij monde van wethouder Maarten Versluis heel ontspannen ontvangen en met slechts wat gepruttel van de VVD en het CDA ging de raad akkoord met het voorstel van de wethouder.

Harde opdracht
In Den Helder was dat, zoals gebruikelijk, iets lastiger. Dwars door coalitie en oppositie heen kwam er met een zeer ruime meerderheid een amendement op de kadernota dat het college een harde opdracht gaf om in november een sluitende begroting aan te leveren. Het college deed vervolgens een ultieme, doch door de gemeenteraad schijnbaar onbegrepen, poging om weggestuurd te worden door dit amendement geheel te negeren. Dus hield men, slecht gemotiveerd door wethouder Van Diepen en zonder enig respect voor de kaderstellende raad, vast aan de eigen lijn. Zelfs na een extra aangenomen motie op 18 september om toch vooral het amendement uit te voeren, weigerde het college dit te doen. Met succes, want de raad slikte vervolgens het via een raadinformatiebrief voorgestelde tweetrapsmodel van het college, waarin bij de vergadering begin november toch een niet sluitende begroting voorligt.

Natuurlijk heeft het college er wel voor gezorgd dat in die eerste trap al haar eigen wensen en overige ruimtevragers, zoals bijvoorbeeld de Seasaw, een extra jaartje bureaukosten Zeestad en de Nollen eerst gehonoreerd worden. Na het vaststellen van die niet sluitende begroting mag de raad vervolgens in december de moeilijke discussie voeren welke maatschappelijke organisaties en verenigingen dan uiteindelijk geen of minder geld gaan krijgen.

De gemeenteraad in Den Helder kan daarmee, na de eerdere greep uit de kas door het college, geen besluit meer in volledige samenhang nemen, zoals het eigenlijk hoort.

Zoals het hoort
Ook in Hollands Kroon zal de begroting niet sluitend zijn, maar wel in lijn met de opdracht van de gemeenteraad in de kadernota en probeert wethouder Maarten Versluis met zijn financiële team toch een zo verantwoord mogelijke niet sluitende begroting voor te leggen. Daar wordt de bezuinigingsdiscussie dus een jaar dichter bij het ‘ravijn’ neergelegd, maar dan wel zoals het hoort, in de volle omvang en samenhang tussen alle wensen en bezuinigingsopties.

Overigens, als je als gemeente echt ballen hebt, dan leg je de volledige bezuiniging in 2026 en 2027 neer bij een expliciete taak van het rijk, zoals de jeugdzorg. Dan geef je een minstens zo sterk signaal af naar het rijk en hou je je wel aan de wet. Vervolgens heb je nog twee jaar om de voorgenomen bezuiniging op deze kwetsbare doelgroep te verlichten in de komende begrotingen.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Die 33 mrd zijn geen bankrekeningen. Het is de waarde van bezittingen verminderd met de waarde van verplichtingen. Dit bedrag moet gefinancierd worden. Ofwel verplichtingen op langere termijn waarbij rente verhogingen stevig impact kunnen hebben.

Wellicht ook interessant

Back to top button