Den Helder

Kick-off 75 jaar Vrijheid in Den Helder

Adverentie

Den Helder – Het is in 2020 precies 75 jaar geleden dat in Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan wordt in heel Nederland gewerkt aan een programma om 75 jaar vrijheid te vieren. Ook in Den Helder is aandacht voor de viering van dit jubileum.

In het Atlantikwall Centrum op Huisduinen werd maandagavond de kick-off gehouden om ideeën voor deze viering te inventariseren. Namens het gemeentebestuur opende wethouder Peter de Vrij de bijeenkomst. De gemeente neemt zelf niet het voortouw om een programma te maken, maar zal initiatieven zo veel mogelijk ondersteunen.

De landelijke kick-off van het 75 jaar vrijheid programma is op 31 augustus 2019 in Terneuzen bij de Westerschelde. Het programma duurt tot 15 augustus 2020. Nationaal gaat de aandacht en het beschikbare geld vooral naar de grote steden. Toch moet ook Den Helder, dat ook zwaar getroffen is in de oorlog, op een waardige wijze stil staan bij die zware tijd.

Ideeën
Na Peter de Vrij presenteerde Petra Clowting van de stichting “4 en 5 mei Den Helder” de landelijke ideeën. Zo rijdt er in april en mei van 2020 een bus door het land met de naam “Vrijheid Express”. Op 27 januari is de herdenking van de holocaust slachtoffers. In diverse steden worden bevrijdingsmaaltijden georganiseerd. Op 1 mei wordt in Loenen op de begraafplaats het Ereveld vol Leven georganiseerd. Hierbij gaan mensen stil staan bij de graven van oorlogsslachtoffers.

De bezoekers van de avond in Huisduinen bestonden uit vertegenwoordigers van verschillende organisaties, aangevuld met individuen die op de een of andere manier wel een link hebben met de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt er gebrainstormd door Citymarketing, Triade, Stelling Den Helder, Historische vereniging, veteranen en vertegenwoordigers van de scholen uit Den Helder. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een programma voor Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button