DefensieVideo

Marine ruimt explosieven

Advertentie:

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee van de Koninklijke Marine ruimde deze week vijf mijnen op de Noordzee. De explosieven zijn gevonden tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een nieuw windmolenpark op zee.

De explosieven werden gemeld nadat survey schepen voorbereidende werkzaamheden verrichtten voor een nieuw windmolenpark op zee. Dit windpark, ´Borssele Windfarm’, ligt 25 mijl vanaf Vlissingen. De aanleg van het windmolenpark staat gepland voor begin oktober.

Onder de geruimde explosieven bevonden zich zogeheten ‘LMB zeemijnen’, dit zijn Duitse mijnen die gedropt zijn uit vliegtuigen. Deze mijnen werken akoestisch, ze ontploffen door middel van trillingen. Daarnaast ruimde de bemanning een Britse MK14, een grote zeemijn van 500 pond. De Belgische mijnenjager BNS Bellis ruimde ook al een mijn in het gebied, terwijl BNS Narcis vandaag het laatste explosief aanpakt.

Gevaar
De Nederlandse en Belgische marine varen regelmatig uit voor het ruimen van historische explosieven op de Noordzee. Deze mijnen en vliegtuigbommen zijn nog afkomstig uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de veranderende zeebodem komen deze explosieven regelmatig weer aan de oppervlakte. Omdat ze nog een explosieve lading bevatten, vormen ze nog altijd een gevaar voor scheepvaart en infrastructuur. Sinds 2005 heeft de marine samen met de Explosieven Opruimingsdienst meer dan 1300 explosieven op zee geruimd.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button