Den HelderJeugdSport

Jeugdfonds Sport ook in coronatijd onmisbaar voor gezinnen

Den Helder – Het is bijna vanzelfsprekend dat Jeugdfonds Sport Den Helder jaarlijks meer dan 500 kinderen helpt om hun favoriete sport te beoefenen. Kinderen uit gezinnen waar ze het niet al te breed hebben en waar dus niet tot nauwelijks geld is voor sport. Ondersteunen doet het fonds nu al bijna vijftien jaar. Ook in coronatijd wil en kan het een belangrijke bijdrage op het gebied van sport leveren voor de Helderse jeugd.

Ruim veertien jaar geleden begon het toenmalige Jeugdsportfonds Den Helder. Bijna niemand kende het fonds en de werkwijze. Gesteund door een flink bedrag uit een legaat van het oude Weeshuis Den Helder ging het Jeugdfonds begin 2006 van start. De initiatiefnemers, toenmalig wethouder Eljo Vos-Brandjes en Dick van der Weide, voormalig manager Sportservice Den Helder, richtten een plaatselijke stichting op. Marianne Mensink van het huidige Team Sportservice werd de coördinator en vervult deze taak tot op heden. Zij wordt gesteund door een vierkoppig bestuur onder leiding van voorzitter Dick van der Weide.

Verborgen armoede
“Het was hard werken en leuren, maar dat hadden we er graag voor over. We wilden zoveel mogelijk kinderen helpen”, aldus de coördinator Marianne Mensink. “De werkwijze is gebaseerd op vertrouwen. Jeugdfonds Sport weet zich plaatselijk gesteund door zo’n tachtig intermediairs. Zij zijn de ogen en oren in de maatschappij. Grotendeels werkzaam in het onderwijs, de zorg en de welzijnssector. Dat zijn de professionals die de gezinnen kennen. Zij weten waar zichtbare en verborgen armoede heerst en kunnen inschatten of de gezinnen echt steun nodig hebben om hun kinderen te laten sporten. Het geld gaat rechtstreeks naar de verenigingen en kan daardoor niet misbruikt worden. Daarnaast controleren we wel of de kinderen blijven sporten”, licht Mensink toe.

In Nederland groeit een op de negen kinderen op in armoede. Binnen de gemeente Den Helder is het te besteden inkomen in 4200 huishoudens kleiner dan 120 procent van het bestaansminimum. “De gemeente voert een actief armoedebeleid. Het geld om de kinderen te laten sporten komt jaarlijks voor 80 tot 85 procent van de gemeente Den Helder. Daarnaast zijn er bijdragen vanuit de landelijke stichting Jeugdfonds Sport & Cultuur Nederland en de plaatselijke serviceclubs”, laat Dick van der Weide weten.

Zwemmen en voetbal zijn de meest populaire sporten in Den Helder, maar ook judo, paardrijden en turnen vinden veel beoefenaars. Ook de kinderen in het AZC worden niet vergeten. Zij worden uitgenodigd om te sporten in onder andere het zwembad en sportscholen.

Uit isolement halen
Mensink: “Als je geen geld hebt, raak je in een isolement, je kunt nergens naartoe. Dat hebben we net met corona allemaal vier maanden meegemaakt. Moet je je voorstellen dat dat nog een lange tijd duurt. Dat is verschrikkelijk voor kinderen en het Jeugdfonds Sport kan helpen. Met de bijdrage wil het fonds ouders ook een steuntje in de rug geven. Het is klein en eenvoudig, maar het zorgt ervoor dat ouders zich in ieder geval over de sport of cultuur van hun kind geen zorgen hoeven te maken. Dat geeft rust.”

Ouders kunnen zelf aankloppen. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met de intermediair op de basisschool of het voortgezet onderwijs of een welzijnswerker in de buurt. Direct indienen kan via de site: allekinderendoenmee.nl. Bij vragen kan er contact worden opgenomen met coördinator Marianne Mensink via denhelder@jeugdfondssport.nl of 0223-682746 op maandag en woensdag.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button