Den HelderSport

Hectische tweede etappe Tour, geel nu voor Raphaël Mouton

Adverentie

Den Helder – Een valpartij vlak na de start, een herstart, noodweer onderweg, tijdstraffen en kort voor aanvang van de wedstrijd een nieuwe route; de tweede etappe van de 66e Tour de Lasalle had vrijdag heel veel bijzonderheden in zich. Uiteindelijk won Perry Wit, net voor Pim Hackmann en Matthe Pronk.

Nog voor de etappe van start ging was er veel gebeurd. Donderdag na bekendmaking van de officiële uitslag werd door meerdere ploegen protest aangetekend en al die protesten werden toegekend. Het had te maken met niet werkende transponders op de fietsen en als gevolg daarvan verkeerde eindtijden. Vrijdag was dat probleem verholpen, zodat iedereen met een goed werkende transponder van start kon. Ook moest ongeveer twee uur voor de start de route worden gewijzigd. Het is de tijd van het jaar dat boeren druk bezig zijn op het land en dat werk gaat ook na 17.00 uur gewoon door. Het gevolg was een door mest grotendeels onbegaanbare en dus te gevaarlijke defensieweg. Die werd dus geschrapt en de nieuwe route bracht de renners via de Langevliet en de Middenvliet naar de Zanddijk.

Na de stilstaande start op de Doggersvaart ging het op de Langevliet al snel mis. Juist ter hoogte van de geschrapte defensieweg ontstond een flinke valpartij, waardoor het voor enkele renners al direct einde wedstrijd was. De valpartij werd veroorzaakt doordat vrijwel iedereen bij de vluchtheuvel dezelfde kant koos en dat paste niet. Wedstrijdleider Marc Renooy besloot tot neutralisatie en even verder op de Langevliet volgde een herstart. Daarna probeerden sommige renners wel wat, maar bleef het peloton toch lang als groep samen. Wel lag het tempo dusdanig hoog dat sommige renners al vroeg in de koers moesten lossen.

Gele trui
In de laatste ronde wist een groep van 9 renners uit het peloton te ontsnappen en daarin zaten niet de twee beste renners van donderdag. Raphael Mouton behoorde wel tot de kopgroep en pakte daardoor de leiding in het algemeen klassement. Hij vertrekt zaterdag dus in het geel aan de tijdrit (start om 11.00 uur). Na afloop deelde de jury nog twee tijdstraffen uit. Simon Broekhuis uit Zwolle kreeg vijf minuten straf voor langdurig stayeren en de Helderse Tjerk Terpstra zelfs 10 minuten voor het rondenlang vasthouden aan de auto.

Raphaël Mouton vertrekt zaterdag dus in het geel. De Blauwe leiderstrui in het Amateurs/Junioren klassement gaat om de schouders van Glenn van Nierop, Ruud Slagter rijdt in de Witte leiderstrui in het Sportklasse klassement en de groene leiderstrui in het puntenklassement is voor Pim Hackmann. De Regio Noordkop Trui (voor de beste renner uit de Noordkop) is zaterdag voor Matthe Pronk uit Tuitjenhorn.

Tijdrit
De tijdrit begint zaterdag om 11.00 uur bij Lands End. De finish is onderaan de dijk, ter hoogte van het voormalige Huys Tijdverdrijf. Er wordt om de 60 seconden gestart en er wordt gereden op een normale racefiets. Tijdritfietsen, dichte wielen, opzetsturen en alle andere fietsaanpassingen zijn niet toegestaan. Na de tijdrit begint om 14.00 uur nog de omloop over de dijk. Start en finish is wederom onderaan de dijk, ter hoogte van het voormalige Huys Tijdverdrijf.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button