Motie CDA Den Helder over roetveegpiet aangenomen (Update)

Den Helder – De motie van de Helderse CDA waarin het college B&W wordt opgedragen om bij het verlenen van de vergunning voor de sinterklaasintocht richting de organisatoren te pleiten voor een inclusievere aanpak is maandagavond aangenomen. Fractievoorzitter Harmen Krul stelde dat de maatschappelijke discussie met betrekking tot het uiterlijk van Piet heeft geleid tot consensus gericht op inclusiviteit, waarbij “Piet is geschminkt met vegen (roet en meerkleurig) en niet in een uni-kleur (van zwart tot wit)”.

De gemeenteraad heeft zich maandagavond gebogen over de motie en een meerderheid van de raad stemde in. Het gaat specifiek om een signaal richting het college. De gemeenteraad kan immers niet op deze wijze harde eisen stellen aan de vergunningsaanvraag. Harrie van Dongen van de Stadspartij vroeg zich af hoe het afwijzen van uni-kleuren invloed heeft op de mogelijkheden van mensen met een donkere huidskleur om Piet te spelen. Volgens Harmen Krul is dit geen punt van discussie, iedereen kan zich schminken. Behoorlijk Bestuur stemde tegen de motie, omdat zij vinden dat de ‘Pietendiscussie’ geen plek heeft in de politiek.

Kick Out Zwarte Piet
Coalitiepartij CDA wil met de motie voorkomen dat het uiterlijk van Sinterklaas en Piet een dreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid en dat daarmee het evenement intocht Sinterklaas in gevaar komt. Vorig jaar wilde actiegroep Kick Out Zwarte Piet nog demonstreren bij de intocht.

Organisatie
Wie de intocht dit jaar zal organiseren is nog niet helemaal duidelijk. Stichting Intocht Sinterklaas Noordkop gaf eerder aan teleurgesteld te zijn dat de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB) de intocht weer mocht organiseren. Volgens Mark de Graaf, voorzitter van de HOB is dit nog helemaal niet duidelijk. Marcel Karhof van de Stichting Intocht Sinterklaas gaf aan geen voorstander te zijn van roetveegpieten. De HOB heeft geen moeite met deze ontwikkelingen en stelt dat de politiek moet beslissen over een dergelijke maatschappelijke discussie, niet een winkeliersvereniging.

Mobiele versie afsluiten