Hollands KroonPolitiek

Bibob-toets voor afhaalbedrijven in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Het college van de gemeente Hollands Kroon wil de algemene plaatselijke verordening (APV) zo aanpassen dat ook horeca afhaalbedrijven kunnen worden onderworpen aan een integriteitsonderzoek volgens de Wet Bibob. Met dit onderzoek wordt vastgesteld of een onderneming mogelijk kan worden gebruikt voor criminele doeleinden, zoals het witwassen van geld. De vergunningsaanvraag kan dan worden geweigerd.

Op dit moment is de controle van bedrijven met enkel een afhaalfunctie niet mogelijk. Dat komt omdat deze volgens de APV niet worden geclassificeerd als een ‘openbare inrichting’. In de gegeven definitie staat namelijk dat dit enkel het geval is wanneer er eten of drinken wordt gemaakt voor directe consumptie. Door het woordje ‘direct’ weg te halen is er geen sprake meer van deze beperking. Zo kunnen vergunningsaanvragen voor afhaalbedrijven nu ook geweigerd worden op grond van de wet Bibob.

Volgens burgemeester Rian van Dam is er geen directe aanleiding voor de wijziging. Wel is er in de praktijk bij de uitvoering van de controles de wens ontstaan om meer ruimte te hebben om dergelijke bedrijven te controleren. Van Dam zegt daarbij dat afhaalbedrijven net als reguliere horeca ook aan allerlei andere toetsen onderworpen zijn. Het gelijktrekken van de regels is daarom een logische stap.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button