JeugdKop van Noord-Holland

Maritieme drones als nieuw keuzevak op het mbo

Kop van Noord-Holland – Veertig studenten van de opleidingsrichtingen veehouderij en ICT op onderwijsinstelling VONK (fusie Clusius en het ROC Kop van Noord-Holland) breiden via een nieuw keuzevak hun kennis over drones uit. De financiering daarvoor is afkomstig uit de Regio Deal. Samen met het lokale bedrijfsleven hoopt de gemeente Den Helder, alsmede de andere deelnemers van de Regio Deal, zo jongeren te enthousiasmeren en informeren over de lokale economie van de toekomst.

In Den Helder werken diverse organisaties en overheden volop aan de technologie van de toekomst. Denk aan waterstof en nieuwe maritieme technologieën. Om deze technologieën goed toe te kunnen passen in de regio, is onderwijs en kennisontwikkeling cruciaal. Onderwijs moet goed aansluiten bij de vragen vanuit het bedrijfsleven. Drones is daar een onderdeel van. De start is in eerste instantie in Schagen. Daar is namelijk gelegenheid om veilig in de buitenlucht te kunnen oefenen met het vliegen met drones. De bedoeling is om ook drone oefenlocaties in Den Helder te realiseren nabij de onderwijslocaties.

Hans Visser, projectleider Onderwijs Regio Deal en coördinator voor Technologie en Toepassing binnen Vonk vmbo: “De eerste lessen Droning toepassing zijn van start gegaan met studenten van Vonk mbo. De drone heeft ongekende toepassingen, bijvoorbeeld voor de maritieme sector. Docenten zijn er goed in opgeleid en studenten zijn wild enthousiast.” Studenten Christa en Sarah volgen de opleiding Veehouderij en zijn ook enthousiast: “Het keuzedeel Droning is heel erg handig voor als je bijvoorbeeld koeien wilt tellen, maar ook dat je het gras kan bekijken om te zien wanneer je kunt gaan maaien. Daarom hebben wij dit keuzevak gekozen.”

Helderse wethouder Chris de Koning, die de Regio Deal in zijn portefeuille heeft, is zeer verheugd met de start van het keuzevak drones: “Voor innovaties in de maritieme sector is het essentieel om de juiste kennis in de regio te hebben. Met het aanbieden van onderwijs dat aansluit op de innovatieve ontwikkelingen zorgen we hiervoor. Dit geeft een basis voor onze studenten als opstap naar interessant werk en maakt bovendien dat bedrijven goed opgeleid personeel kunnen vinden.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button