Den HelderZakelijk

Gemeente over overlast Julianaplein: iedereen moet zich veilig voelen

Advertentie:

Den Helder – Het sluiten van de ijssalon aan het Julianaplein in Den Helder, met als reden de aanhoudende overlast van drank- en drugsgebruikers, heeft heel wat reacties losgemaakt in Den Helder. Op social media laten honderden mensen weten het verschrikkelijk te vinden voor de ondernemer, ook komen mensen met eigen voorbeelden van overlast. De gemeente zegt in een reactie dat zij van mening is dat “iedereen – inwoners, ondernemers en gasten – zich veilig moet kunnen voelen in Den Helder. We veroordelen alle vormen van ongewenst gedrag en doen er op dit moment alles aan om de overlast van bepaalde (groepen) personen blijvend weg te nemen”, aldus woordvoerder Kay Korevaar.

“Na eerdere meldingen zijn we gesprekken aangegaan met betrokkenen die overlast ervaren. Daarnaast hebben de politie en de gemeente de toezicht en handhaving rondom het Julianaplein verhoogd. Toch is toezicht en handhaving niet de oplossing. Tijdens de extra controles verplaatste de overlast zich naar andere delen in de stad. Ook paste men het gedrag aan wanneer handhavers in zicht kwamen, maar al snel daarna vervielen ze in oude, ongewenste gedragingen.”

Structurele oplossing
“Voor een structurele oplossing zetten we in op het bieden van dagopvang, wat op dit moment in Den Helder onvoldoende aanwezig is”, zo vertelt Korevaar. “Het doel is dat wij – samen met onze maatschappelijke partners – overlastgevers zo snel mogelijk in een zorgtraject krijgen en de overlast op straat zoveel mogelijk verminderen. Er is voor enkele personen al zo’n traject gestart/opgeschaald. Deze problematiek is dus geen handhavingsvraagstuk, maar een zorgopgave met complexe individuele gevallen.”

Zowel de raadsfractie van de PVV als Behoorlijk Bestuur hebben inmiddels vragen aan het college gesteld met betrekking tot de veiligheid op en rond het Julianaplein. Ondertussen is via Facebook een actie gestart waarbij iedereen wordt opgeroepen vandaag (woensdag) nog een ijsje te kopen bij de zaak aan het Julianaplein. Het is de laatste dag waarop de ijssalon is geopend.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

12 reacties

 1. wat een soft gezemel, het enige waar de burgemeester goed in is is het zoeken naar slappe excuses en nog verder met een links gedachtengoed brabbelen…… gewoon keihard optreden, continue achter de broek aan zitten, straffen straffen straffen, uiteendrijven, voor mij part zet je defensie in, die zijn er zat in Den Helder

 2. Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden! Duidelijk is dat het overlastprobleem in de Helderse binnenstad hiermee niet wordt opgelost. Door overlastgevers een eigen plek te geven, faciliteer je ze feitelijk en een aanzuigende werking is niet uitgesloten. Ga eens na waar die overlastgevers feitelijk vandaan komen en baseer je aanpak daarop. Kies niet langer voor pappen en nathouden, maar voor lik op stuk, waardoor het hangen in onze mooie stad niet zo aantrekkelijk meer is.
  Het is van belang om het welzijn van de burgers voorop te stellen en de binnenstad van Den Helder niet verder te laten afglijden tot een no go area waar overlastgevers de dienst uit maken. Het is nu al niet fijn om op bepaalde plekken te zijn, zeker na sluitingstijd van de winkels, en dat moet echt anders. Zeker nu de binnenstad aan alle kanten wordt opgeknapt en steeds mooier wordt. De binnenstad moet een veilige plek zijn om te wonen, te ondernemen en te verblijven, dus is een adequate en structurele aanpak noodzakelijk.

 3. Het is weer mooie reclame voor Den Helder en schandalig dat er nu pas actie ondernomen wordt voorzover je dat zo kunt noemen. Nu de landelijke pers in de buurt komt wordt iedereen in dat gemeentehuis weer even wakker geschud. Wie ik ook spreek gaat savonds niet meer naar de koopavond als gevolg van een onveilig gevoel door hangmensen die zich niet normaal kunnen gedragen. Fietsers door voetgangersgebieden rijden je ondersteboven en geven je nog een grote mond toe als je er iets van zegt. Je kunt nog zo veel mooie gebouwen neerzetten in Den Helder maar als je dit soort problemen niet aanpakt zullen mensen weer snel vertrekken uit Den Helder. We zijn weer een mooie zaak kwijt als gevolg van dit wanbeleid. Gemeente doe eens iets zinnigs met mijn belastinggeld!

 4. Gemeente stop maar met de mooie plannen daar. Stadspark Gevels opknappen enz denken jullie nu echt dat mensen die daar wonen er 1stuiver aan mee willen betalen

 5. Tjonge wat een belachelijke oplossing, die niets zal helpen. Help liever die gedupeerde ondernemer.

 6. Ze hangen ook in de woonwijken in de steegjes etc…zitten daar te hangen en vervuilende door hun ontlasting achter te laten!!

 7. Ja het is inderdaad net een hardnekkig onkruid dit soort mensen en ik zeg niet dat we het goed aanpakken, maar juridisch gezien kan je niet zo heel erg veel als gemeente. Ik denk dat diverse partijen hierover in gesprek zijn met de burgemeester en het college ipv schriftelijke vragen te stellen want dat lost niet echt veel op natuurlijk.

  1. Een juridische honkbal knuppel in hun nek keer op keer, en flink meppen , slap zooitje de burgemeester voorop

 8. Koen Schuiling had er wel raad mee geweten. De huidige burgemeester Jan de Boer blinkt vooral uit in nietszeggendheid en heeft een groot gebrek aan intellectuele inhoud. Meer dan lintjesknippen en obligate toespraakjes houden (vooral niet in het Engels, want die taal beheerst hij niet) zit er bij hem niet in. Het is niet voor niets dat de gemeenteraad hem destijds heeft gekozen. Na een sterke man aan het roer, die de raad domineerde, was er kennelijk behoefte aan een onvervalste ja-knikker en slapjanus. Wel, in die wens is voorzien. Den Helder plukt er de wrange vruchten van….

Wellicht ook interessant

Back to top button