Den Helder – “Den Helder heeft goud in handen”, werd meerdere keren gezegd op een congres over stedelijke vernieuwing dat woensdag in theater De Kampanje gehouden werd. Initiatiefnemer van het congres is Zeestad, dat in opdracht van gemeente en provincie eindverantwoordelijk is voor de stedelijke vernieuwingsopgave in Den Helder. Het congresprogramma was goed gevuld, bestaande uit presentaties, workshops, en gesprekken tussen belangrijke spelbepalers van de stedelijke vernieuwing in Den Helder.
De eerste gesprekspartners die het podium betraden om te praten over “het geheim van een middelgrote stad met grootstedelijke uitdagingen” waren wethouder stedelijke ontwikkeling Michiel Wouters, Marichel Weel van Zeestad, Robbert Waltmann van Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed en Edzo Bindels van internationaal ontwerpbureau West8. Deze stedenbouwkundige leidt sinds 2006 de ontwikkeling van het gehele stadshart. Later kwamen ook sprekers van buiten de regio aan bod, zoals senior landschapsarchitect Bart Bomas van BVR adviseurs ruimtelijke ontwikkeling uit Rotterdam.
Verbinding stad en zee
Ook het ontwerp van de Seasaw werd gepresenteerd aan de aanwezigen. “Seasaw is veel meer dan een kunstwerk alleen. Het vertelt een verhaal dat kan meewerken aan de profilering van Den Helder”, zegt architect Jacob van Rijs. Wat de Seasaw volgens de architect zo bijzonder maakt, is het feit dat het kunstwerk meebeweegt met de getijden en de zeespiegelstijging. Omdat mensen over de ‘wipwap’ heen kunnen lopen, wordt dit beleefbaar. Ook zal vanaf het station te zien zijn of het hoog of laagtij is. Op deze manier moet de Seasaw de stad en de zee dichter bij elkaar brengen.
Een andere verbinding tussen stad en zee ligt bij de marine. Peter van den Berg, commandeur en directeur Integrale Bedrijfsvoering en Bestuur bij de Koninklijke Marine, vertelde op het congres waarom de marine met het gezicht naar de stad toe wil staan. “De marine was lange tijd naar binnen gekeerd, maar rond 2010 is dat gaan veranderen. De laatste jaren zie je het besef bij defensie dat we openheid moeten geven en verbinding moeten zoeken, omdat we samen veel sterker zijn.” De Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland is onder meer voortgekomen uit die ambitie.
nou ik weet niet welke naïeveling daar het vertrouwen uitgesproken heeft want iedere burger die ik spreek heet Den Helder opgegeven en vertrekt liever vandaag dan morgen…..
Ik denk niet dat er gewone burgers aanwezig waren . Waarschijnlijk zorgvuldig gekozen genodigden.En waar heb ik dat toch meer gehoord ? Den Helder heeft een pareltje in handen ? O ja , dat was bij de presentatie van Helders Erfgoed . Dat “succes” verhaal is inmiddels bekent.
Na afloop allemaal een ijsje gehaald op het Julianaplein.
Zoals een architect betaamt lult Jacob van Rijs uit zijn nek. Alleen architecten kunnen zinnen verzinnen die hun ontwerp zwaar interessant moeten maken en ook nagebalkt gaan worden door wethouders, politici en belanghebbenden.
Iedere inwoner van Den Helder heeft altijd al de beleefbaarheid van eb en vloed ondervonden door te zwemmen of te lopen en te fietsen en te zitten langs het strand en de dijk. Zij ruiken altijd de zee en horen die ook. Nu gaat Jacob van Rijs met zijn wipwap een verbinding tot stand brengen tussen de zee en de stad en de beleving van eb en vloed door op zijn wipwap te lopen. Wie kan daar nog overheen met nog groter gelul uit zij nek.
Bovendien is de wipwap hier als plagiaat gepresenteerd. Exact hetzelfde wipwap model staat al jaren in Taiwan, het voormalige Formosa, ergens aan het water.
Helemaal mee eens! Net als bij sommige kunstwerken, het hoeft niet mooi te zijn als het verhaal van de kunstenaar maar goed is.