Den HelderPolitiek

Den Helder nog niet klaar voor recycletarief, gemeentelijke belastingen aangepast voor inflatie

Advertentie:

Den Helder – Het gemeentebestuur van Den Helder is nog niet klaar voor het invoeren van een recycletarief ofwel ‘Diftar’, zoals in Hollands Kroon is gebeurd. Dit liet wethouder Michiel Wouters weten tijdens de raadscommissie Bestuur en Middelen. Bij een Diftar wordt de hoogte van de afvalstoffenheffing bepaald door de hoeveelheid afval dat een huishouden produceert. Vooralsnog wordt de afvalstoffenheffing enkel verhoogd met 1,6%, ter compensatie van de inflatie.

Concreet betekent dit dat éénpersoonshuishoudens in 2022 €299,64 gaan betalen. Dit jaar was dat €286,80. Meerpersoonshuishoudens betalen volgend jaar €455,40, nu €437,28. Ook de rest van de gemeentelijke heffingen worden met eenzelfde percentage verhoogd of blijven gelijk. De rioolheffing blijft staan op €130,- per jaar. Een kleine lastenvergroting voor de inwoners van Den Helder, die volgens Leo van Esdonk van Behoorlijk Bestuur niet onderschat moet worden. “Niet iedereen zijn inkomen gaat mee met de inflatie. Denk bijvoorbeeld aan ouderen en mensen met een uitkering.” Volgens wethouder Kees Visser zou het niet doorberekenen van de inflatie betekenen dat het geld ergens anders vandaag moet komen. Het verschil is totaal €557.200,- op een totaalopbrengst van €11.135.000,- waarmee alle kosten voor het verwerken van het afval precies worden betaald.

Recycletarief
Een alternatieve methode van het berekenen van de afvalstoffenheffing is de zogenaamde Diftar. In Hollands Kroon gaan inwoners vanaf volgend jaar betalen per lediging van hun restafvalbak. De overweging is dat dit bewezen zorgt voor een vermindering van de productie van restafval. In Den Helder is er net als in de buurgemeente een doelstelling van een maximale productie van 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Dit wordt nog lang niet bereikt. Wethouder Wouters wil eerst kijken of de huidige middelen van de gemeente voldoende zijn om dit doel te bereiken. Wel zal het college de ontwikkelingen in Hollands Kroon nauwlettend in de gaten houden. De invoering van een recycletarief in de toekomst is niet uitgesloten, maar staat vooralsnog niet op de planning.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button