Cultuur/NatuurHollands KroonVideo

Orgel Hippolytuskerk gedemonteerd voor restauratie (video)

Advertentie:

Hippolytushoef – Het ruim 150 jaar oude orgel van de Hippolytuskerk is toe aan onderhoud en daarom demonteren orgelbouwers het instrument om het eens grondig onder handen te nemen. Organist Kors Jan Snoeij heeft er een beetje moeite mee om ‘zijn’ Knipscheerorgel te laten gaan, maar het is het resultaat dat telt.

Het orgel is 151 jaar geleden geïnstalleerd door de firma Knipscheer uit Amsterdam. Door de jaren heen is alleen een motor toegevoegd voor de blaasbalg, zodat het orgel niet meer met de hand opgepompt hoefde te worden. Verder gaat al het werk aan het orgel op originele wijze. “De restauratie gaat eigenlijk op een hele ouderwetse manier, zoals dat vroeger ook ging.” zegt Snoeij. “Het enige wat je zo nu en dan hoort is een accuboor maar verder is het allemaal ambachtelijk handwerk.”

De kerk moet het zo’n zes tot zeven maanden zonder orgel stellen, afhankelijk van wat de orgelbouwers tegen komen. Voor de onderhoudsbeurt gaan alle registers open: de blaasbalg, orgelpijpen en het binnenwerk staan sowieso op het programma. Voor het hele project is ruim 96 duizend euro begroot. “We hebben toezeggingen van een aantal fondsen en we zijn bijna zeker van een laatste fonds, waardoor we nu kunnen beginnen. Maar er is ook een flink deel betaald door de Wieringers en het is mooi om te zien dat het zo leeft onder de bevolking.” aldus Snoeij.

Donaties voor het orgel zijn nog steeds welkom. Kijk op de website van Vrienden van de Hippolytuskerk voor meer informatie.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button